Home

 •   
       

 • COMUNICAT de PRESĂ

  OPCOM alege Trayport®’s GlobalVision Exchange Trading SystemSM

  Londra, 9 ianuarie 2014 Trayport, un furnizor important de soluții de tranzacționare a energiei pentru traderi, brokeri și burse la nivel mondial, și OPCOM (Bursa Română de Energie) au anunțat astăzi că a fost semnat un contract pentru utilizarea de către OPCOM a sistemelor Trayport pentru noua piață din România de energie electrică.
  OPCOM va lansa o piață centralizată de energie electrică pentru contracte bilaterale cu negociere dublă continuă. Piața va fi utilizată pentru tranzacționarea contractelor forward cu livrare fizică pentru perioade de livrare standard, multiple. Soluția de Tranzacționare Bursieră a Trayport (ETS – Exchange Trading Solution) va fi modificată pentru a răspunde cerințelor aplicabile noii piețe. Sistemul care va fi implementat de OPCOM pune în comun specificul modelelor de piaţă de tip OTC și bursieră.
  Soluția ETS a Trayport este un produs lider de piață, mecanismul de corelare în timp real și sistemul de tranzacționare de interfaţă este conceput special pentru a permite burselor administrarea piețelor electronice. Flexibilitatea extinsă a sistemului furnizează burselor o soluție unică pentru diseminarea datelor referitoare la preț, gestionarea ordinelor și tranzacțiilor și corelarea pentru orice produs energetic la nivel global.
  OPCOM (Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale - OPCOM SA) este bursa de energie electrică licentiate din România. OPCOM administrează piețele centralizate de energie electrică și de gaze naturale în baza Legii energiei electrice și a gazelor naturale și în conformitate cu regulile și reglementările de tranzacționare aprobate de ANRE. Acestea acoperă piețele spot și la termen pentru energie electrică și gaze naturale livrate fizic. Implementarea acestei noi piețe se bazează pe activităţile desfășurate în cadrul unui Grup Tehnic de Lucru organizat împreună cu participanții la piață și părțile interesate cum sunt societatea civilă și investitori în domeniul energiei precum Fondul Proprietatea.
  Un purtător de cuvânt al OPCOM a comunicat faptul că ”Opinia OPCOM este aceea că lansarea unei noi platforme este un punct important în dezvoltarea tranzacționării energiei în România. Trayport are o experiență semnificativă în furnizarea de soluții pentru administrarea piețelor de tranzacționare a energiei. OPCOM a vrut să valorifice această experiență și să se asigure că a ales un furnizor care ar putea satisface de asemenea cerințele aferente unei soluții solicitate conform reglementărilor aplicabile. Noua platformă intenţionează să reunească toți participanții din România și dintr-o regiune mai largă în tranzacționarea energiei electrice și OPCOM speră că pe termen lung va oferi beneficiile deja experimentate în alte piețe.”

  Kevin Heffron, Directorul de Operațiuni al Trayport a declarat, "Suntem încântați că OPCOM a ales Trayport ca partener pentru soluțiile sale de tranzacționare bursieră. OPCOM a recunoscut angajamentul nostru de a sprijini nevoile de afaceri actuale și viitoare și suntem încrezători că soluția noastră va sprijini obiectivul de creștere a lichidității de tranzacționare. OPCOM este o completare importantă la rețeaua noastră de tranzacționare și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm pentru o implementare de succes."

  Sorin Albeanu, Responsabil pentru Dezvoltarea Afacerilor la Trayport a adăugat, "Noul sistem va permite traderilor să tranzacționeze pe baza unor prețuri stabilite în timp real, cu o gestionare a riscurilor mai bună deoarece tranzacțiile unei companii se vor încheia numai cu agenți economici care au fost aprobați în mod nediscriminatoriu de către propriile departamente de risc. În plus, OPCOM va utiliza sistemul Trayport prin intermediul unui contract de livrare de tipul Software as a Service (SaaS) cu beneficiile pe care acesta le aduce inclusiv o reducere în ​​ceea ce privește atât costul total pentru deținerea sistemului cât și termenele de implementare."

  -Sfârşit-

  Pentru mai multe detalii vă rugăm contactaţi:

  În numele Trayport Ltd

  Julia Streets
  Sybille Mueller
  Streets Consulting
  Tel: +44 (0)20 7959 2235
  Julia.Streets@Streetsconsulting.com
  Sybille.Mueller@streetsconsulting.com

  În numele OPCOM

  Victor Ionescu, Director General
  Rodica Popa, Director de program
  Tel: +40 (0)21 3071 450
  Victor.Ionescu@opcom.ro
  Rodica.Popa@opcom.ro

  Despre Trayport Limited
  Trayport, un furnizor important de soluții de tranzacționare a energiei pentru traderi, brokeri și burse la nivel mondial. Dezvoltă, lansează și susţine calitate, software-ul flexibil pentru tranzacţionarea la nivel internaţional a mai multor clase de active pe piețele compensate sau OTC. Software-ul GlobalVisionSM al Trayport este utilizat de cele mai mari companii din lume care tranzacţionează pe piețele de profil înalt care includ instrumente derivate și instrumente financiare. Fondată în 1993, Trayport are birouri în Londra, New York şi Singapore. Trayport este o filială a GFI Group Inc (NYSE: GFIG). Mai multe informații sunt disponibile pe www.trayport.com.

  Despre OPCOM SA

  Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România Opcom SA a fost înfiinţat în anul 2000 ca o companie pe acţiuni. Responsabilităţile derivă din rolul său de organizator şi administrator al pieţelor centralizate de energie electrică şi de operator de decontare pe piaţa angro de energie electrică conform reglementărilor aplicabile ale ANRE şi condiţiilor din licenţa nr. 407. Activităţile principale realizate de Opcom: tranzacţionarea energiei electrice pe piaţa pentru ziua următoare (PZU) şi pe piaţa intra-zilnică; tranzacţionarea pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale (PCCB şi PCCB-NC); tranzacţionarea certificatelor de mediu pe piaţa certificatelor verzi precum şi pe platforma de tranzacţionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră; decontarea tranzacţiilor încheiate pe PZU, piaţa intra-zilnică şi piaţa centralizată a certificatelor verzi; stabilirea obligaţiilor de plată / drepturilor de încasare pentru Piaţa de Echilibrare şi a dezechilibrelor cantitative şi valorice ale Părţilor Responsabile cu Echilibrarea; supravegherea pieţei şi raportarea către ANRE; furnizarea informaţiilor relevante către participanţii la piaţă, mass-media şi publicului larg. Începând cu 2013 OPCOM a implementat piaţa de gaze din România conform condițiilor licenței nr. 1798.
  Informaţii suplimentare sunt disponibile pe www.opcom.ro.

  Declaraţii anticipative (din textul comunicatului)

  Anumite aspecte discutate în acest comunicat de presă conţin declaraţii anticipative în sensul stabilit prin Legea de reformă a litigiului cu privire la titlurile de valoare private (Private Securities Litigation Reform Act) din 1995. Atunci când sunt utilizate în acest comunicat de presă, formularile “anticipează”, “crede”, “estimează”, “poate”, “ar putea”, “intenţionează”, “(se) asteaptă” şi expresii similare idică o anticipaţie. Rezultatele efective, modul de executare sau realizările pot diferi material de cele anticipate, exprimate sau implicate de declaraţiile privind previziuni conţinute de acest comunicat.

  Aceste declaraţii anticipative sunt bazate în sens larg pe aşteptările Trayport Limited şi GFI Group Inc. (numite în mod colectiv “Compania”) şi fac obiectul unui număr de riscuri şi incertitudini. Acestea includ, dar nu sunt limitate la, riscuri şi incertitudini asociate cu: factori economici, politici şi de piaţă afectând volumele tranzacţionate, preţul titlurilor de valoare sau solicitări cu privire la serviciile de brokeraj oferite de Companie; concurenţa unor competitori actuali sau a unora noi; abilitatea Companiei de a atrage şi reţine personalul cheie, inclusiv personalul înalt-calificat pentru activitatea de brokeraj; capacitatea Companiei de a identifica şi dezvolta noi produse şi pieţe; modificări ale legilor şi regulamentelor care guvernează afacerea şi operaţiunile sau activităţile premise ale Companiei; abilitatea de a îşi administra operaţiunile internaţional; dificultăţi financiare întâmpinate de clienţii Companiei sau de participanţii cheie în pieţele în care Compania îşi concentrează serviciile de brokeraj; abilitatea Companiei de prelua modificările de tehnologie; incertitudini referitoare la litigii şi abilitatea Companiei de a evalua şi integra prospecte de achiziţie. Informaţii ulterioare cu privire la factorii care pot afecta situaţiile financiare ale Companiei şi alte rezultate sunt incluse în documentele completate conform solicitării Comisiei Valorilor Mobiliare şi Burselor. Compania nu îşi asumă să actualizeze în mod public sau să revizuie vreuna dintre declaraţiile privind previziunile, indiferent dacă este rezultatul unei informaţii noi, eveniment viitor sau în orice alte condiţii.

  COMUNICAT de PRESĂ 9.1.2014  Inapoi
  Opcom Anunţuri
  10/07/2024
  16/07/2024
  09/07/2024
  08/07/2024
  01/07/2024
  27/06/2024
  14/06/2024
  12/06/2024