Home

 •   
       

 • Drept la replica (Bucuresti, 10 mai 2011)

  Referitor la: Afirmatiile din cadrul Conferintei de presa organizata la Bursa de Valori Bucuresti, la deschiderea zilei de tranzactionare din data de 10 mai a.c.

  Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania – OPCOM, opereaza bursa de energie in cadrul careia se tranzactioneaza prin diferite produse circa 26 % din consumul de energie electrica al Romaniei. In timp ce piata spot furnizeaza fara intrerupere pretul de referinta orar, produsele saptamanale, preferate in ultima perioada de participantii la piata, indica o stransa corelare cu acest pret de referinta.

  In acest moment detin calitatea de participanti inscrisi la pietele administrate in cadrul OPCOM un numar de peste 170 de companii dintre care 64 sunt companii straine.

  Regulile de tranzactionare sunt aplicate in mod unitar si echidistant atat producatorilor cat si furnizorilor. Participantii la piata isi pot modifica pozitia activa de vanzator sau cumparator in cadrul tranzactiilor incheiate in functie de necesitatile proprii si oportunitatile identificate de acestia in piata, pe baza informatiilor oferite in mod transparent atat prin platformele de tranzactionare cat si prin datele publicate de bursa si de operatorul de transport si sistem.

  Ca si bursele de energie electrica vecine din Ungaria, Cehia si Slovacia dar si bursa regionala Nordica (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca) precum si bursele din Italia, Slovenia, Olanda si Belgia, OPCOM se afla in proprietatea statului, rezultat al demersului curajos al Guvernului Romaniei din anul 2000, in vederea liberarizarii pietei energiei, a asigurarii unor preturi transparente, contribuind prin aceasta la accesul Romaniei in Uniunea Europeana. Recent rolul OPCOM in piata de energie electrica din Romania a fost apreciat si recunoscut de delegatia FMI.

  In acest context, nu intelegem afirmatiile d-lui Michael Schwarzinger, Ambasadorul Republicii Austria la Bucuresti si d-lui Hansjoerg Tengg, Presedintele Consiliului de Supraveghere al Bursei de energie electrica din Austria (EXAA), facute in cadrul Conferintei de presa organizata la Bursa de Valori Bucuresti, la deschiderea zilei de tranzactionare din data de 10 mai a.c., referitoare la necesitatea infiintarii inca unei burse de energie la Bucuresti, ceea ce contravine modelului european. Faptul ca dl. Hansjoerg Tengg a recunoscut ca „nu stie prea multe despre OPCOM si despre piata de energie din Romania” nu este justificativ, el afectand imaginea OPCOM, companie care detine pozitia de lider al lichiditatii in pietele Europei Centrale si de Est. Nu trebuie sa uitam, esecul recent al unei initiative identice, de infiintare a unei noi burse de energie in Ungaria, unde bursa nationala existenta HUPX, dezvoltata de operatorul de transport si de sistem, dupa acelasi model de actionariat ca si OPCOM, se afla in plina dezvoltare, contribuind la asigurarea unei piete unice, din ce in ce mai lichida, in pofida initiativei concurente.

  Drept la replica (Bucuresti, 10 mai 2011)


  Pentru detalii, vă rugăm contactați S.C. OPCOM S.A.
  Victor IONESCU, Director general,
  telefon +4 021 3071 450
  fax +4 021 3071 400

  Inapoi
  Opcom Anunţuri
  10/07/2024
  16/07/2024
  09/07/2024
  08/07/2024
  01/07/2024
  27/06/2024
  14/06/2024
  12/06/2024