Home

 •   
       

 • IP/08/1419

  Bruxelles, 26 Septembrie 2008

  Statele membre susţin propunerea Comisiei pentru reducerea consumului de energie electrică

  În cursul zilei de astăzi, la întâlnirea Comitetului de Reglementare Ecodesign, statele membre UE au aprobat propunerea Comisiei Europene privind două reglementări care au ca scop reducerea consumului de energie electrică în Europa. Prima reglementare adresează produsele destinate iluminatului birourilor, industrial şi public in timp ce a doua are ca subiect dispozitivele utilizate pentru a converti semnale digitale TV în semnale analogice, dispozitive cunoscute ca receptoare digitale pentru televizoare." Aceste măsuri reprezintă contribuţii concrete în atingerea ţintelor UE de eficientă energetică. Odată aflate in vigoare, aceste reglementări vor reduce semnificativ consumul de energie electrică, emisiile CO2 şi dependenţa de surse externe eficientizând costurile ", a declarat comisarul european Andris Piebalgs.

  Prima măsura vizează produsele utilizate pentru iluminatul public, al birourilor şi în industrie: lămpi fluorescente, lămpi cu descărcare în gaze şi alte tipuri de tuburi şi corpuri de iluminat. Reglementarea va reduce cu până la 15% consumul de energie electrică pentru aceste echipamente în UE, consum care fără această legislaţie este previzionat sa atingă valoarea de 260 TWh pana in 2020. Economia care s-ar realiza este de 38 TWh (aproximativ aceeaşi valoare pe care o are consumul României) şi ar duce la o scădere anuala de aproximativ 15 Mt a emisiilor CO2.
  A doua măsura urmăreşte scăderea consumului de energie pentru receptoarele digitale utilizate pentru a converti semnalul digital de transmisie în semnalul analogic utilizat de televizoarele din UE. Datorită procesului de tranziţie de la transmisia analogică la cea digitală care se desfăşoară în prezent în UE, vânzările şi consumul aferent acestor dispozitive va creşte fulminant în următorii ani. Limitarea consumului de putere impusă de reglementare va permite o reducere de la 14 TWh la 5 TWh până în 2014 atunci când se previzionează atingerea maximului în utilizarea receptoarele digitale. Pana în 2020, atunci când aceste dispozitive vor dispare de pe piaţă odată cu înlocuirea televizoarelor cu modelele noi adaptate pentru transmisii digitale, se preconizează realizarea unei economii de 47 TWh, valoare care depăşeşte producţia anuală de energie electrica din surse nucleare pentru Finlanda şi Slovacia împreuna. Această măsura va duce la beneficii concrete pentru consumatori, reducând costurile din timpul unui ciclu de viaţă pentru un astfel de dispozitiv cu până la 30%.
  Reglementările vor fi analizate în detaliu de către Parlamentul European. Ele sunt programate pentru a fi acceptate de către Comisie în ianuarie 2009. În viitor vor urma şi alte seturi de măsuri Ecodesign pentru mai multe grupe de produse printre care şi cele utilizate în iluminatul casnic.

  Mai multe informaţii despre Ecodesign găsiţi aici.

  Declaraţia pentru presă este disponibilă aici .


  Inapoi
  Opcom Anunţuri
  10/07/2024
  16/07/2024
  09/07/2024
  08/07/2024
  01/07/2024
  27/06/2024
  14/06/2024
  12/06/2024