Home

 •   
       

 • Comunicat de presa - 30 Decembrie 2004

  OMX, lider mondial în furnizarea de solutii de piata si servicii pentru pietele financiare si de energie, a anuntat azi ca Operatorul Pietei de Energie Electrica din România (OPCOM) a încheiat cu OMX un contract în valoare totala de 3.6 milioane Euro pentru livrarea unui sistem de tranzactionare si compensare, CONDICO, pentru tranzactionare financiara a energiei electrice.

  Alegerea de catre OPCOM a unui furnizor extern pentru sistemul de tranzactionare a fost realizata în cadrul unui proiect PHARE, din programul Comisiei Europene. Utilizând criteriile de evaluare pentru proiectele PHARE, alegerea OMX a fost realizata printr-un proces de licitatie publica.

  OPCOM administreaza de patru ani piata pentru ziua urmatoare din România si este recunoscut ca lider al liberalizarii pietei de energie din România. OPCOM face acum un nou pas spre înfiintarea unei piete functionale de energie prin începerea dezvoltarii unei noi platforme pentru tranzactionarea si compensarea instrumentelor financiare pe energie.

  “OPCOM considera ca parteneriatul cu OMX reprezinta o baza solida pentru succesul viitor al acestei noi burse financiare de energie ,” declara Victor Ionescu, Director General, OPCOM.

  “Faptul ca OMX a fost ales sa livreze OPCOM sistemul de tranzactionare si decontare a energiei electrice este o recunoastere a pozitiei noastre ca principal furnizor pentru industria mondiala de energie electrica si este important pentru eforturile noastre de întarire a pozitiei noastre si a ofertelor pe pietele în dezvoltare,” declara Klas Ståhl, Presedinte OMX Technology. “Flexibilitatea si larga functionalitate a platformei CONDICO s-au dovedit a fi principalele criterii de selectie pentru acest contract.”
  ---
  Despre CONDICO ™

  CONDICO reprezinta o solutie de piata cu o flexibilitate ridicata si în acelasi timp accesibila, proiectata în special pentru a raspunde provocarilor semnificative aduse de crearea unei infrastructuri în scopul tranzactionarii si compensarii marfurilor. CONDICO are la baza o arhitectura axata pe sistemele web, pe standarde abordabile si o platforma pentru piata care include un set complet de functionalitati pentru administrarea si corelarea ofertelor si ordinelor, precum si pentru diseminarea informatiilor. Functia de post-tranzactionare, incluzând înregistrarea tranzactiilor, administrarea pozitiilor, evaluarea riscului si procesul de regularizare, promoveaza aceasta solutie ca fiind o solutie completa pentru piata, pregatita pentru a fi particularizata în functie de nevoile si cerintele respectivei piete, si de a fi dezvoltata în concordanta cu dezvoltarea activitatii.

  Despre OMX

  OMX detine si administreaza cea mai mare piata de capital din Europa de Nord si este lider mondial în furnizarea de serviciilor de piata si solutiilor pentru piete financiare si de energie. Activitatea OMX se desfasoara prin intermediul a doua divizii:
  • OMX Technology – lider mondial atât în furnizarea de solutii de externalizare si administrare a tranzactiilor cât si în furnizarea de servicii bazate pe tehnologii noi sau deja experimentate, si
  • OMX Exchanges – administratorul sistemului pentru piata integrata, Nordica si Baltica, de capital, piata ce ofera acces clientilor pentru aproximativ 80 % din piata de capital Nordica si Baltica. OMX este cotata la Bursa de Valori din Stocholm si Bursa de Valori din Helsinki. Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul www.omxgroup.com.
  Despre OPCOM

  Operatorul Pietei de Energie Electrica din România (OPCOM), al carui capital este detinut în întregime de catre Operatorul Independent de Transport si Sistem din România, C.N. Transelectrica, a fost înfiintat în anul 2000 si raspunde de organizarea si administrarea Pietei de Energie Electrica din România. OPCOM are misiunea de a asigura un cadru organizat, viabil si eficient pentru desfasurarea tranzactiilor comerciale pe piata de energie electrica în conditii de continuitate, corectitudine, independenta, echidistanta, ne-discriminare si transparenta, în conformitate cu Statutul societatii precum si cu conditiile Licentei nr. 407/2001 emisa de catre Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei. În conformitate cu misiunea sa si în corelare cu stadiile previzionate de dezvoltare ale pietei regionale de energie electrica, OPCOM intentioneaza dezvoltarea unei piete pentru tranzactionarea contractelor forward pentru energie electrica, incluzand o casa de compensatie care sa asigure compensarea tranzactiilor încheiate prin contracte bilaterale, cât si a mediului de tranzactionare a instrumentelor financiare derivate pentru energie electrica. Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul www.opcom.ro.
  Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati:
  OMX
  Kjell Asserlind, VP International Energy Sales +46 8 405 6112
  Anna Rasin, VP Marketing & Communicatii +46 8 405 6612

  OPCOM
  Rodica Popa, +40213071467
  Sef Serviciu Mecanisme de Garantare si Instrumente Financiare


  Comunicat de presa nr. 01/2004 (format pdf )


  Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati S.C. OPCOM S.A.

  Victor Ionescu, Director General, telefon (+40 21) 30 71 450


  Inapoi
  Opcom Anunţuri
  10/07/2024
  16/07/2024
  09/07/2024
  08/07/2024
  01/07/2024
  27/06/2024
  14/06/2024
  12/06/2024