Home

 •   
       

 • COMUNICAT de PRESĂ

  (Bucuresti, 20 noiembrie 2019)

  Funcționarea în regim cuplat a pieței intrazilnice de energie electrică din România cu piețele din celelalte 20 de țări participante la proiectul european de introducere a tranzacționării transfrontaliere pan-europene pe orizontul intrazilnic a fost lansată cu succes în 19 noiembrie 2019

  Ieri, 19 noiembrie 2019, la cinci ani de la lansarea cu succes în data de 19 noiembrie 2014 a cuplării pieţelor de energie electrică pentru ziua următoare din România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, a fost lansată funcționarea în regim cuplat a pieței intrazilnice de energie electrică din România cu piețele din celelalte 20 de țări participante la acest proiect european de introducere a tranzacționării transfrontaliere pan-europene pe orizontul intrazilnic, respectiv Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia și Spania.

  OPCOM are bucuria de a anunţa faptul că tranzacționarea continuă prin intermediul mecanismului de cuplare a pieţelor a decurs fără niciun incident în prima zi de tranzacţionare pentru livrare în data de 20 noiembrie 2019, inclusiv prin tranzacții transfrontaliere.
  Toate procesele funcţionează conform planificării, după ce în data de 12 noiembrie 2019, a fost lansată în funcționare comercială noua platformă de tranzactionare M7 Trading care deservește piața intrazilnică de energie electrica din România și facilitează conectarea acesteia la sistemul IT central care asigură corelarea ofertelor participanților la piață  într-un registru unic de ordine, cu luarea în considerare a capacităților transfrontaliere furnizate de operatorii de transport și de sistem.

  Victor Ionescu, Director General OPCOM declară: „Acest succes reprezintă un mare pas înainte în vederea finalizării Cuplării unice a piețelor intrazilnice așa cum prevede Regulamentul 1222/2015. Echipa proiectului a muncit mult pentru alăturarea, împreună cu celelalte țări din cel de-al 2-lea val SIDC, țărilor care funcționau deja de mai mult de un an în regim cuplat. OPCOM administrează acum o piață intrazilnică de energie electrică cuplată care va aduce beneficii participanţilor la piaţă prin intensificarea posibilităților de echilibrare mai exactă a pozițiilor aproape de timpul real. Adresăm mulțumirile noastre participanților la piață pentru înțelegerea și colaborarea din aceste ultime săptămâni, ANRE pentru sprijinul acordat în adaptarea regulilor aplicabile pieței intrazilnice și Transelectrica pentru parteneriatul solid în această nouă provocare pentru piața de energie electrică din România. Așteptăm participanții la Piața intrazilnică din România funcționând în regim cuplat să utilizeze intens acest instrument pentru ajustarea comercială a pozițiilor cu doar o oră anterior livrării.”

  Informații dinamice privind Piața intrazilnică din România funcționând în regim cuplat pot fi consultate aici:
  https://www.opcom.ro/pp/home.php
  https://www.opcom.ro/opcom/rapoarte/pi/raport_cuplare_PI.php?lang=ro
  Cuplarea piețelor permite o mai mare eficiență a tranzacționării și alocării capacității de interconexiune, care ar trebui să conducă la o mai mare securitate în alimentare, o utilizare mai bună a resurselor de producere, o lichiditate sporită și o concurență mai mare, cu efecte benefice asupra pieței și a consumatorilor finali.

   

  Despre OPCOM

  OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata  unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT pentru mai mult de 460 de companii active pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

  OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.

  Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro.

  COMUNICAT de PRESĂ 20.11.2019 


  Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
  Victor IONESCU, Director general,
  telefon +4 021 3071 450
  fax +4 021 3071 400

  Inapoi
  Opcom Anunţuri
  10/07/2024
  16/07/2024
  09/07/2024
  08/07/2024
  01/07/2024
  27/06/2024
  14/06/2024
  12/06/2024