Home
 OPCOM: Istoric 2005

14 decembrie 2005
Bucuresti, OPCOM
OPCOM organizeaza masa rotunda cu tema „Asumarea rolului de contraparte de catre OPCOM, pe Piata pentru Ziua Urmatoare”.
Evenimentul a avut loc în sala New York a hotelului Sofitel World Trade Center Bucharest si s-a dorit în primul rînd o punte deschisa între sistemul energetic – participanti la Piata pentru Ziua Urmatoare: producatori si furnizori de energie electrica – si sistemul bancar. Reprezentanti ai unor mari banci (în ordine alfabetica: ABN AMRO, BRD Groupe Societe Generale, HVB Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank) au prezentat produsele bancare proprii pentru derulare a platilor.
08 decembrie 2005
Bucuresti, OPCOM
Au loc primele sesiuni de licitatie pentru Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale.
Este verificata, deschisa si introdusa in platforma de tranzactionare PCCB prima oferta de cumparare (stinga) si este anuntata compania cistigatoare a primei sesiuni de licitatie (dreapta).
29 noiembrie 2005
Bucuresti, OPCOM
Este depusa (stinga) si inregistrata (dreapta) prima oferta de cumparare pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB) pentru Energie Electrica.
21 noiembrie 2005
Bucuresti, Palatul Parlamentului
Workshop
Ministerul Economiei si Comertului si Operatorul Pietei de Energie Electrica din România au organizat o masa rotunda cu tema "Probleme actuale ale Pietei de Energie Electrica".
Au sustinut prezentari: Ioan-Codrut SERES, Victor IONESCU, Nicolae OPRIS, Stelian GAL, Traian OPREA, Iulian FLORESCU.
La sfirsitul evenimentului, dl. ministru a raspuns intrebarilor reprezentantilor mass-media.
Press Conference

PROBLEME ACTUALE ALE PIETEI DE ENERGIE ELECTRICA

Procesul de liberalizare a pietei de energie electrica conduce în mod inevitabil la necesitatea proiectarii de mecanisme comerciale care sa raspunda principiilor liberalizarii, respectiv concurenta într-un mediu transparent si obiectiv.
Pentru piata de energie electrica exercitiul comercial a fost început prin înfiintarea Operatorului Pietei si prin adoptarea acelor reglementari menite sa puna în functiune mecanisme din ce în ce mai apropiate de cele bursiere.
Evaluarea permanenta a cerintelor si necesitatilor participantilor la piata, identificarea acelor servicii ce pot contribui la dezvoltarea pietei de energie electrica au facut ca astazi, Operatorul Pietei de Energie Electrica din România sa reprezinte:
- Unicul Operator de Decontare;
- Administratorul Pietei pentru Ziua Urmatoare, în fapt piata spot de energie electrica;
- Administratorul pietei bilaterale si pietei centralizate de certificate verzi.
Rezultatele acestor activitati au facut ca principalele obiective ale SC OPCOM SA in prezent sa fie redefinirea structurii organizatorice, asimilarea mecanismelor specifice, dezvoltarea procedurilor si implementarea sistemelor informatice in vederea constituirii bursei nationale de energie electrica si abordarea cadrului regional prin oferirea de servicii bursiere la nivelul comunitatii energetice sud-est europene.
Proiectele de dezvoltare ale societatii vizeaza implementarea începând cu perioada imediat urmatoare a:
- Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale pentru Energie Electrica atribuite prin licitatie publica (PCCB).
- Piata Centralizata a Contractelor pentru energie electrica (PCC) – piata a contractelor forward, cu un anumit grad de standardizare.
- Casa de Compensare
- Piata instrumentelor financiare derivate - contracte standard, pentru 1 MWh si conditii ferme de livrare, nenegociabile.
Sub inaltul patronaj al Ministrului Economiei si Comertului, dl. Ioan Codrut Seres si in prezenta presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, luni, 21 noiembrie a.c., a avut loc la Palatul Parlamentului Masa Rotunda cu tema Probleme actuale ale Pietei de energie electrica. Au raspuns INVITATIEI reprezentantii potentialilor participanti la Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale. Evenimentul s-a constituit ca forum de dezbatere punand in lumina atat opiniile participantilor fata de mecanismul propus de catre Autoritatea de Reglementare si Operatorul Pietei, cat si asteptarile acestora fata de evolutia ulterioara a mecanismelor de tranzactionare si modului de contractare.

16 noiembrie 2005
Bucuresti, OPCOM
Cu ocazia lansãrii Pietei Centralizate pentru Certificate Verzi (PCCV) de energie electrica, ministrul economiei si comertului, dl. Ioan-Codrut SERES, a tinut la sediul OPCOM o conferintã de presã.

9 noiembrie 2005
Bucuresti, OPCOM
Cu ocazia lansãrii Pietei Centralizate pentru Contracte Bilaterale (PCCB) de energie electrica, ministrul economiei si comertului, dl. Ioan-Codrut SERES, a tinut la sediul OPCOM o conferintã de presã.
6-8 noiembrie 2005
Paris, FRANTA - “European User Group” AREVA
Reprezentantii OPCOM au participat la lucrarile Conferintei organizate de AREVA pentru utilizatorii europeni ai produselor sale.
3-4 noiembrie 2005
Viena, AUSTRIA - “Emerging Europe Energy Summit”
Reprezentantii OPCOM au participat la lucrarile Conferintei organizate de International Business Promotion si Austrian Energy Agency, sub auspiciile Guvernului Romaniei, WKO – Aussenwitschaft Osterreich, EBRD si IBRD, cu suportul OMV AG, Bank Austria Creditanstalt. Aceasta a reunit participanti din Albania, Romania, Serbia & Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina si Ungaria. Download pdf
25 octombrie 2005
Atena, GRECIA - a fost semnat Tratatul Comunitatii Energetice pentru Europa de Sud-Est

Astazi la Atena a fost semnat primul Tratat multilateral în Europa de Sud-Est. Prin semnarea Tratatului, Uniunea Europeana si noua parteneri din Europa de Sud-Est - Croatia, Bosnia si Herzegovina, Serbia, Muntenegru, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Albania, România, Bulgaria si UNMIK în numele Kosovo - vor crea cadrul legal pentru o piata integrata de energie. Negocierile cu Turcia sunt în desfasurare în vederea aderarii ulterioare la Tratat. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a salutat semnarea Tratatului ca "o realizare majora pentru pace si stabilitate în Europa". Din partea Uniunii Europene Tratatul a fost semnat de Comisarul pentru Energie dl. Andris Piebalgs, iar din partea României de Secretarul de Stat pentru Energie, dl. Darius Mesca.

Mai multe informatii pe website-ul Comisiei Europene
http://europa.eu.int/
20-21 octombrie 2005
Ljublijana, SLOVENIA
OPCOM a participat in cadrul delegatiei MEC, la realizarea unei misiuni economice destinata identificarii de oportunitati de afaceri intre parteneri romani si sloveni, sub patronajul Ministerului Economiei si Comertului din Romania si al Ministerului Economiei din Slovenia, in organizarea asigurata de Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Camera de Comert si Industrie din Slovenia.
6-7 octombrie 2005
Atena, GRECIA - Miniforum

Reprezentantii ANRE, Transelectrica si OPCOM au participat la lucrarile primei editii a Mini-Forumului dedicata modelului pietei regionale si managementului congestiilor in Sud-Estul Europei.

Detalii si informatii:
Comisia Europeana
Download pdf
4-5 octombrie 2005
Atena, GRECIA - "Monitorizarea Pietei de Energie Electrica in Sud-Estul Europei"

Reprezentantii ANRE, Transelectrica si OPCOM au participat la lucrarile atelierului de lucru “Monitorizarea Pietei de Energie Electrica in Sud-Estul Europei”, organizat de NARUC si CEER, cu sprijinul USAID.

Detalii si informatii:
Asociatia Regionala a Reglementatorilor din Energie - ERRA
Download pdf
20-27 septembrie 2005
OPCOM - Instruire privind Piata Financiarã

In cadrul contractului de livrare si punere in functiune a platformei CONDICO (OMX) pentru tranzactionarea si compensarea instrumentelor financiare, lectorul Goncalo Silva conduce primele sedinte de instruire a administratorilor pietei financiare de energie electrica.

14-16 septembrie 2005
Conferinta Balcanicã pentru Energie Electricã (Balkan Power Conference 2005)

Delegatia OPCOM participã la Conferinta organizata de Facultatea de Inginerie în domeniul Electric a Universitatii din Liubliana – Slovenia si de Universitatea Tehnica din Sofia – Bulgaria, la Hotel Princess Sofia.

14-15 septembrie 2005
EastEurolink - A treia Conferinta anuala pe teme de energie electrica

Strategii noi pentru dezvoltarea si finantarea energiei in Europa Centrala si de Sud-Est

Locatia: Sofia, Bulgaria

Organizator: EastEuro Link (Marea Britanie)

5 – 7 septembrie 2005
Grupul de lucru româno – suedez pe probleme de energie si mediu

OPCOM a participat la lucrarile Grupei de lucru romano – suedeze pe probleme de energie si mediu; Actiunea a urmarit dezvoltarea cooperarii bilaterale si identificarea de noi oportunitati de afaceri.
24 august 2005
ATELIER DE LUCRU

În cadrul proiectului PHARE RO-2002/000-586.04.08-03.01 „Consolidarea operatorului comercial al pietei de energie electrica”, OPCOM organizeazã cu ajutorul consultantului ATOS Origin un Atelier de lucru pe teme de Piete financiare pentru participantii la piata români

25 – 29 iulie 2005
Paris, Franta

Delegatia OPCOM viziteaza Powernext si urmeaza sesiuni de instruire special destinate operatiunilor de compensare (clearing) asigurate de EMJ Commodity Consultancy Services in cadrul Proiectului PHARE 2002 „Consolidarea operatorului comercial al pietei de energie electrica”

30 iunie 2005
Prima zi de tranzactionare prin intermediul noului sistem informatic al OPCOM
La 30 iunie 2005, OPCOM lanseaza tranzactionarea spot pe baza noului sistem de tranzactionare. Noul sistem de tranzactionare permite licitatia bilaterala bazata pe oferte exprimând intentia cumparatorilor si vânzatorilor. "Ne bazam pe un pret mult mai consistent, care sa reprezinte o referinta pentru întreaga piata de energie electrica", precizeaza Victor Ionescu, Director General OPCOM.
6-7 iunie 2005
Budapesta, Ungaria. Participare ANRE, OPCOM, TERMOELECTRICA la Conferinta anuala ERRA.
Maria Manicuta (ANRE), Gabor Soereny (presedintele Comitetului ERRA pentru licente si piata), Ion Radu (Termoelectrica), Ion Manicuta (OPCOM), Adrian Borotea, Nicolae Opris (ANRE), Constantin Petrov (KEMA), Vidmantas Jankauskas (Presedinte ERRA)
6-7 iunie 2005
OPCOM sustine compania Mondoforum in organizarea Forumului Energiei Electrice "Pasi catre piata regionala de energie electrica"
In cea de a doua saptamana a lunii iunie, Compania Mondoforum a organizat Forumul Energiei Electrice "Pasi catre piata de energie electrica regionala, cu sustinerea co-organizatorilor: Transelectrica si OPCOM si avand ca sponsori: BRM (platinum), ENEL(gold), Energy Holding, ABB Romania (silver). Lucrarile conferintei au fost gazduite de hotelul JW Marriott, Bucuresti.
4 iunie 2005
OPCOM a primit vizita domnului Ioan Codrut Seres, Ministrul Economiei si Comertului
Au fost discutate planurile de dezvoltare ale societatii pentru lansarea bursei nationale de energie electrica, de asemenea extinderea cadrului operational la piata de energie electrica sud-est europeana. Ministrul Seres si-a exprimat aprecierea pentru prezenta OPCOM in piata de energie electrica si eficienta activitatii sale, precum si intentia sa de a sustine institutia in indeplinirea obiectivelor propuse.
1 iunie 2005
Intîlnire între Ioan Codrut Seres, Ministrul Economiei si Comertului si Torger Lien, Presedintele Nord Pool
In cadrul unei scurte vizite in Romania, domnul Torger Lien, presedintele bursei de energie electrica Nord Pool a fost primit de Ministrul Economiei si Comertului, domnul Ioan Codrut Seres. Pe agenda vizitei s-au mai aflat SC OPCOM SA, Dispeceratul Energetic National si CN Transelectrica SA.
Mai- Iunie 2005
Teste de casa la Stockholm. Un CONDICO pentru Bucuresti.
Reprezentantii OPCOM si Atos Origin participa la testarea platformei Condico pentru piata financiara de energie electrica din Romania.
23-25 mai 2005
Budapesta - OPCOM participa la Conferinta EFET "Tranzactionarea energiei".
Reprezentantii OPCOM si Transelectrica au participat la Conferinta "Tranzactionarea energiei" organizata de Synergy, reunind membrii EFET, TSO si bursele de energie electrica din Europa centrala, estica si de sud-est.
Aprilie 2005
Oslo, Norvegia - Delegatia OPCOM viziteaza Nord Pool, Stattnet, NVE si hidrocentrala Solbergfossen în cadrul proiectului "Piata de energie electrica".
Vice-presedintele Nord Pool Consulting Kjell Arne Barmsnes in mijlocul delegatiei OPCOM.
Georg Aasen, Karin Asman, Erik Korsvold (Nord Pool), Oysten Mork, Bjorn Aulie(NVE), Per Naevdal si vice-presedintii Nord Pool Consulting Sverre Hakestat si Jan Andersen printre reprezentantii OPCOM.
8-9 Martie 2005
Bucuresti - OPCOM si Nord Pool Consulting sustin al doilea seminar de instruire, dedicat participantilor la piata pentru ziua urmatoare si piata de echilibrare.
Vice-presedintii Nord Pool Consulting Knut Fossdal si Sverre Hakestad in mijlocul participantilor la seminarul de instruire din 8,9 martie 2005.
Februarie 2005
Leipzig, Germania.
Delegatia OPCOM viziteaza EEX Leipzig in cadrul proiectului PHARE dedicat pregatirii organizarii tranzactiilor pe piata financiara.
Directorii Oliver Maibaum si Albert Moser, Tim Czwartinsky (EEX Leipzig) si Javier Mana Barrera (Atos Origin) in mijlocul reprezentantilor OPCOM (Leipzig, februarie 2005).
Februarie 2005
USEA, USAID organizeaza un atelier de lucru dedicat monitorizarii pietei de energie electrica
Bucuresti. OPCOM participa la organizarea de catre USEA, USAID a atelierului de lucru dedicat monitorizarii pietei, cu participarea FERC, ISO New England, Troutman & Sanders LLP.
Ianuarie 2005
Începe perioada de functionare experimentala a sistemului informatic destinat tranzactiilor Pietei pentru Ziua Urmatoare si decontarii tranzactiilor pe Piata pentru Ziua Urmatoare si pe Piata de Echilibrare.

Opcom Anunţuri
09/08/2022
09/08/2022
09/08/2022
09/08/2022
09/08/2022
09/08/2022
03/08/2022
01/08/2022