Home
UE ia masuri impotriva statelor membre care nu au implementat noua directiva
2011-09-29

Cele mai multe tari din UE nu au inceput inca sa-si schimbe legislatia nationala pentru a o alinia cu noile reguli aferente pietei europene de energie.
Comisia Europeana a lansat, miercuri (28 septembrie), procedurile privind incalcarea dreptului comunitar (procedurile de infringement) impotriva statelor membre care nu au transpus inca al treilea pachet privind energia in legislatia lor nationala, a anuntat Comisarul pentru energie Gunther Oettinger, vorbind la o conferinta organizata la Bruxelles.
O purtatoare de cuvant a Comisiei a spus ca pana in prezent numai 10 state membre au declarat ca au implementat noua directiva privind energie electrica, care face parte din cel de-al treilea pachet. Ea a enumerat aceste tari ca fiind: Republica Ceha, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Malta, Polonia si Portugalia.
In acelasi timp, doar noua tari au implementat directiva privind gazele - Republica Cehă, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Malta, Polonia şi Portugalia.
Aceasta inseamna ca impotriva celorlate state membre UE au fost lansate procedurile privind incalcarea dreptului comunitar, printre acestea numarandu-se state care constituie piete cheie de gaze si energie electrica ca: Marea Britanie, Franta, Spania, Austria, Olanda si Belgia.
Vorbind la o conferinta intitulata "Finalizarea pietei energetice interne a UE", Oettinger a avertizat ca termenul limita, respectiv anul 2014, pentru realizarea pietei interne europene ar putea fi ratat, ca rezultat al nerespectarii de catre o serie de state membre a termenelor stabilite. Termenul limita stabilit initial pentru adoptare de catre statele membre a celui de-al treilea pachet privind energia in legislatia nationala era inceputul lunii martie 2011.
In discursul sau, Oettinger a subliniat, de asemenea, ca procedura de certificare a operatorilor de transport si de sistem (OTS) – care trebuie realizata de autoritatile nationale de reglementare, care trebuie apoi sa inainteze deciziile lor catre Comisie – se afla in prezent in curs de desfasurare.
Aceasta noua certificare este necesara pentru a dovedi ca OTS-urile respecta prevederile din cel de-al treilea pachet privind separarea dintre activitatile de furnizare si de transport al energiei.
Oettinger a confirmat faptul ca, saptamana trecuta, Comisia a primit primele trei decizii de certificare de la autoritatea de reglementare franceza. Comisia nu a specificat daca si alte autoritati de reglementare din statele membre au transmis la randul lor astfel de decizii. Termenul limita oficial este sfarsitul lunii septembrie.
Comisia a declarat anterior pentru ICIS Heren ca vor fi intarzieri fata de acest termen limita si ca Cipru a informat deja Comisia ca, in acest an, nu va prezenta un astfel de raport.

(RAPOARTELE ICIS Heren - EDEM 15187 / 29 septembrie 2011)

Inapoi la index
Opcom Anunţuri
27/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
21/06/2022
21/06/2022