Home
Realizarea la intreaga capacitate a schimburilor comerciale de energie electrica cu Turcia a fost amanata cu un an
2011-09-19

Cel putin in urmatorul an de zile, schimburile comerciale de energie electrica dintre Turcia, Bulgaria si Grecia vor ramane limitate, a declarat luni (19 septembrie) ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity).
Participantii la piata se asteptau sa vada o crestere a cantitatii de energie electrica tranzactionate peste granitele respective, ca rezultat al incheierii operatiunilor aferente perioadei de functionare de proba desfasurate intre sistemul turc si retelele electrice europene.
Termenul de incheiere a celei de-a treia faze a perioadei de proba era fixat pentru duminica, dar ENTSO-E, in urma unei evaluari tehnice a procesului de sincronizare a retelelor, a decis sa prelungeasca testarile pana in luna septembrie 2012.
“Interconectarea noului sistem electro-energetic la zona sincrona a Europei Continentale reprezinta o provocare serioasa din punct de vedere tehnic, necesitand studii intensive si detaliate, care trebuie realizate de experti de la ENTSO-E si de la TEIAŞ [operatorul turc de sistem], precum si ajustari semnificative, care trebuie efectuate asupra infrastucturii de producere si de transport a energiei electrice din Turcia, pentru a fi indeplinite standardele tehnice aferente”, a spus ENTSO-E intr-o declaratie.
Participantii la piata din Turcia si-au exprimat pareri diferite cu privire la aceasta stire.
Un participant a salutat anuntul, insistand ca aceasta amanare ar permite companiilor sa-si reduca la minimum riscul in lunile urmatoare.
El a explicat ca piata de energie turca este inca riscanta, deoarece exista o serie de incertitudini legate de cresterea pretului gazelor naturale, aflata in curs, crestere care s-ar putea translata si asupra energiei electrice, urmand astfel sa se reflecte in evolutia preturilor de pe bursa locala PMUM.
“Daca ar trebuit sa participam la licitatii anuale, ar fi existat un grad de risc mai ridicat”, a spus el. „Daca nu exista licitatii anuale, riscul se imparte pe cele aferente lunilor componente”.
Un alt participant s-a aratat dezamagit, sustinand ca, in prezent, capacitatile alocate nu sunt suficiente pentru a permite companiilor de pe fiecare parte a frontierelor sa faca un profit rezonabil.
“O capacitate totala de doar 100 MW pe granita cu Grecia nu este suficienta,” a spus acesta. “Cu totii ne asteptam ca aceste capacitati sa fie crescute. Asa cum sunt acum, exista posibilitati limitate de actiune”, a adugat el.
Turcia, Grecia si Bulgaria au dat, in luna iunie, unda verde pentru efectuarea de schimburi comerciale limitate, in urma incheierii cu succes a primelor doua faze ale perioadei de proba, care erau pur tehnice (a sevedea EDEM 10 mai 2011).
Operatia de sincronizare a inceput in luna septembrie 2010, atunci cand sistemul turc a demarat perioada de proba a procesului de interconectare cu reteau sud-est europeana, prin intermediul unei linii de 400 kV de legatura cu Grecia si a doua linii de 400 kV de legatura cu Bulgaria (a se vedea EDEM 20 septembrie 2010).

(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 15179 / 19 septembrie 2011)

Inapoi la index
Opcom Anunţuri
27/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
21/06/2022
21/06/2022