Home
Enel va continua sa se extinda �n Europa Centrala si de Est
2010-04-06

Grupul italian Enel a anuntat, marti (6 iunie), ca intentioneaza sa participe la finalizarea lucrarilor de constructie a unor centrale nucleare si la privatizarea unor producatori si distribuitori de energie electrica din România, Bulgaria, Polonia, Turcia si Rusia.

Enel a câstigat licitatia pentru preluarea distribuitorului de energie Electrica Muntenia Sud, valoarea totala a tranzactiei fiind de 820 de milioane de euro, continuând procesul de extindere în Europa Centrala si de Est.

Suma de 820 de milioane de euro include plata pentru pachetul de actiuni reprezentând 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, preluat direct, si fondurile alocate de compania italiana pentru o majorare de capital, în urma careia va detine 67,5% din actiunile distribuitorului român de energie electrica.

Tranzactia va fi finalizata în urmatoarele saptamâni, dupa ce Guvernul va aproba contractul de privatizare.

Enel detine deja în România doua foste filiale ale companiei Electrica, respectiv societatile Electrica Banat si Electrica Dobrogea, care au cumulat 1,4 milioane de clienti.

În urma preluarii Electrica Muntenia Sud, companie care are 1,1 milioane clienti în Bucuresti si în judetele Ilfov si Giurgiu, Enel va deservi pe piata româneasca peste 2,5 milioane de consumatori.

Compania italiana detine cea mai importanta centrala energetica din Bulgaria, Marita III, producatorul de energie Slovenske Elektrarne din Slovacia, si o unitate de productie în Rusia.

Electrica Muntenia Sud, cea mai importanta filiala a companiei Electrica, a înregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,4 miliarde lei si un profit net de 70,6 milioane lei.

Ministerul Economiei a primit oferte finale pentru preluarea companiei de la cinci firme, respectiv Enel, CEZ (Republica Ceha), Gaz de France International (Franta), Iberdrola (Spania) si RWE Energy AG (Germania).

Cel mai important criteriu luat în calcul pentru selectarea câstigatorului a fost pretul.

(MEDIAFAX)


Inapoi la index