Home

Lansarea Proiectului Core Flow-Based Market Coupling stabilită pentru 8 iunie 2022

Amsterdam, Berlin, București, Budapesta, Bratislava, Bruxelles, Ljubljana, Luxemburg, Paris, Praga, Viena, Varșovia, Zagreb
21 04 2022

După cum s-a comunicat anterior, lansarea planificată pentru 20 aprilie 2022 a Proiectului Core FB MC nu a fost susținută de anumite OTS și OPEED din regiunea Core.

În ultimele două săptămâni, părțile proiectului Core au lucrat intens la soluții pentru a rezolva preocupările rămase exprimate de unele părți cu privire la anumite aspecte ale Calculului de capacitate pentru ziua următoare pe baza de fluxuri. Ca urmare, părțile proiectului Core pot anunța noua dată de lansare: 8 iunie 2022 (zi de tranzacționare pentru livrare pe 9 iunie 2022).

Următorii pași pentru a aborda în mod adecvat preocupările menționate anterior sunt:

  • Măsurile pentru îmbunătățirea în continuare a stabilității operaționale a calculului de capacitate de către OTS au fost deja implementate. În această perioadă au apărut unele probleme cu soluțiile de ultimă instanță pentru care vor fi aplicate remedieri înainte de lansare.
  • Pentru a optimiza în continuare capacitățile ATC intrazilnice vor fi implementate înainte de lansare îmbunătățiri ale algoritmului de calcul al acestor capacități și procese locale de validare. Îmbunătățiri suplimentare sunt prevăzute a fi implementate după lansare.
  • Va fi implementată raportarea dedicată autorităților naționale de reglementare pentru toate cazurile cu RAM<20% pentru a monitoriza îndeaproape numărul aparițiilor și gestionarea acestora - această informație referitoare la RAM<20% este deja disponibilă public în instrumentul de publicare.
  • Au fost implementate îmbunătățiri ale instrumentului de publicare 1 

Cu aceste măsuri, toate părțile din proiect sunt încrezătoare cu privire la lansare, având în vedere și circumstanțele actuale ale pieței. Mai mult, toate părțile văd un beneficiu important în experiența ce va fi acumulată în perioada de vară, înainte de intrarea în toamnă/iarnă.

 


1  https://www.jao.eu/news/market-message-update-core-publication-tool

 

*******

Canale de comunicare

Participanții la piață care doresc să urmărească mai îndeaproape dezvoltarea proiectului sunt invitați să se alăture Grupului consultativ Core (CCG) prin trimiterea unui e-mail la CoreCG@magnus.nl. Participanții la Grupul Consultativ Core vor primi periodic informații și invitații la teleconferințe și întâlniri.

Alături de CCG este disponibil în prezent un forum de Întrebări & Răspunsuri pentru proiectul Core FB MC. Forumul este disponibil în secțiunea Core FB MC de pe website-ul JAO, respectiv www.jao.eu. Părțile proiectului invită toți participanții la piață să utilizeze acest forum pentru întrebările lor.

Despre proiectul de cuplare a pieței pe bază de fluxuri în Regiunea de calcul a capacității Core (Core CCR)

Proiectul de cuplare a pieței pe bază de fluxuri (Core FB MC) promovează dezvoltarea și implementarea unei cuplări bazată pe fluxuri a pieței pentru ziua următoare în întreaga Regiune de calcul al capacității Core (Core CCR) în cadrul proiectului Cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare (SDAC). Core CCR acoperă granițele dintre zonele de ofertare ale următoarelor state membre ale UE: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Franța, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Integrarea pieței este esențială pentru tranziția energetică

Tranziția energetică către o aprovizionare cu energie electrică fără emisii de dioxid de carbon este o provocare europeană care necesită utilizarea în totatlitate a sistemului european de energie electrică. Oferta dependentă de vreme și creșterea răspunsului cererii vor duce la o utilizare diferită și mai intensă a rețelei. Proiectul de integrare a pieței Core își propune să creeze premisele operaționale pentru a optimiza utilizarea sistemului dintr-o perspectivă regională și pentru a transforma piața unică europeană într-o realitate.

*******

Despre OPCOM

OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro

Comunicat de presa 21.4.2022 


Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
Victor IONESCU, Director general,
telefon +4 021 3071 450
fax +4 021 3071 400

Inapoi
Opcom Anunţuri
27/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
21/06/2022
21/06/2022