Home

COMUNICAT de PRESĂ

(Bucuresti, 10 august 2020)

Recorduri absolute pe Piața Intrazilnică de energie electrică

Pentru ziua de livrare 09.08.2020, OPCOM anunță recorduri zilnice absolute pe Piața Intrazilnică înregistrate de la lansarea primului mecanism de tranzacționare în iulie 2011:

- volumul zilnic tranzacționat – 9.457,8 MWh;

- volum orar tranzacționat – 763,9 MWh/h, înregistrat pentru intervalul orar 20;

- volumul zilnic tranzacționat transfrontalier - Import – 8.930,9 MWh

- număr de tranzacții încheiate – 2.792;

- cota de piață -  7,74%.

Odată cu creșterea producției intermitente din surse regenerabile, interesul pentru tranzacționarea pe piețele intrazilnice s-a intensificat, acestea devenind instrumentul cel mai eficient pentru participanții la piață să se mențină în echilibru comercial după închiderea porților piețelor anterioare.

Totodată, piața intrazilnică rămâne un instrument esențial care permite participanților la piață să ia în considerare schimbările neașteptate ale consumului sau producției, menținerea unei poziții echilibrate în rețea cât mai aproape de momentul livrării fiind benefică atât pentru participanții pe piață, cât și pentru sistemele energetice care își reduc astfel nevoia de rezerve și costurile asociate.

Funcționarea pieței intrazilnice în regim cuplat începând cu 19 noiembrie 2019, conectează piața din România cu majoritatea țărilor UE și permite comerțul transfrontalier cu energie electrică, facilitând accesul participanților la piață la piețele angro din țările vecine.

 

Despre OPCOM

OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale “OPCOM” SA. Incepand cu anul 2000, OPCOM s-a angajat sa consolideze un mediu de piata unde se tranzactioneaza energie si certificate de mediu in conditii de transparenta si integritate. Portofoliul de tranzactionare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrica si gaze naturale, precum si certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizeaza produsele disponibile pentru tranzactionare pe pietele de energie electrica si gaze naturale pe termen scurt si pe pietele de certificate verzi, precum si pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrica, gaze naturale si certificate verzi. Suplimentar fata de acest rol, OPCOM este responsabil de decontarea tranzactiilor incheiate pe pietele de energie electrica pe termen scurt, pe piata de echilibrare, precum si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea. OPCOM actioneaza ca mecanism de raportare inregistrat conform REMIT gestionand mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe pietele de energie electrica si gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat in conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare si a pietelor intrazilnice.

OPCOM aplica Sistemul de Management al Calitatii conform ISO 9001 - SR EN ISO 9001, respectiv Sistemul de Management al Securitatii Informatiilor conform ISO/IEC 27001 - SR EN ISO/IEC 27001, ambele sisteme fiind certificate de Lloyd's Register LRQA.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne vizitati la adresa www.opcom.ro.

COMUNICAT de PRESĂ 10.8.2020 


Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
Victor IONESCU, Director general,
telefon +4 021 3071 450
fax +4 021 3071 400

Inapoi
Opcom Comunicate de presă