Home
Turcia urmeaza sa-si extinda interconexiunea cu Iranul
2012-04-05
Turcia se asteapta la o crestere, chiar din luna mai a acestui an, a importurilor sale de energie electrica din Iran, avand in vedere ca liniile de transport dintre cele doua tari se afla in curs de modernizare, a declarat pentru ICIS o sursa din cadrul operatorul turc de de retea TEIAŞ.
Turcia importa deja 150 MW prin linia dintre Başkale si Khoy din Iran si alti 40 MW prin linia Dogubeyazit-Bazargan. Linia Başkale-Khoy este in prezent in curs de modernizare, trecand de la 230 kV la 400 kV si aceast lucru va permite ca Turcia sa ajunga la un import total de 300 MW.
Sursa din cadrul TEIAŞ a spus ca liniile, care actualmente faciliteaza fluxuri izolate de energie electrica, vor fi in continuare imbunatatite pentru a se putea realiza schimburi back-to-back nesincrone.
Aceasta ar inseamna ca, la randul sau, Turcia ar putea sa fie nu doar un imporator ci si un exportator de energie electrica in relatia cu Iranul.
Importurile din Iran vor fi acoperite de contracte cu durata de un an, iar licitatia pentru surplusul de capacitate rezultat in urma modernizarii va fi anuntata de indata ce partile, turca si iraniana, se vor pune de acord asupra termenilor contractuali specifici. "In momentul de fata nu exista decat o firma care importa energie electrica din Iran", a spus sursa din cadrul TEIAŞ. "Dar, noua licitatie va constitui o oportunitate pentru ca si alte companii sa oferteze”.
O sursa activa in domeniul tranzactionarilor transfrontaliere a declarat ca societatile care vor dori sa participe la aceasta licitatie vor trebuie sa aiba contracte ferme de furnizare incheiate cu omologii iranieni.
Turcia se afla, de asemenea, in proces de extindere a schimburilor sale transfrontaliere cu Georgia, care vor creste de la 350 MW, in acest an, pana la 1 GW, in anul 2014 (a se vedea EDEM 09 februarie 2012).
Acesta tara a inceput, in luna iunie 2011, derularea de schimburi comerciale limitate de energie electrica cu Grecia si Bulgaria, in urma conectarii la reteaua UE, si este probabil ca, in acest an, aceste schimburi sa se creasca (a se vedea EDEM 20 septembrie 2011).
(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 16068 / 5 APRILIE 2012)

Inapoi la index