Home
ENTSO-E recomanda doua modele pentru echilibrarea transfrontaliera
2011-07-11
Asociatia operatorilor de transport in domeniul energiei electrice, ENTSO-E, a recomandat doua modele pentru echilibrarea transfrontaliera a energiei electrice, ca parte a unui plan tinta european pentru energia electrica.
Recomandarile cu privire la echilibrarea transfrontaliera, descrise in documentul de pozitie al ENTSO-E publicat pe 8 iulie, vor fi discutate cu alte parti interesate din Europa, inainte de a fi puse în aplicare in anul 2014.
Pozitia ENTSO-E este aceea ca trebuie îndeplinite trei conditii:

  1. Echilibrarea transfrontaliera va trebui sa mentina securitatea alimentarii cu energie electria a Europei.
  2. Modelul va trebui sa integreze mecanismele de echilibrare la nivel european si sa fie in concordanta cu celelalte modele tinta, cum ar fi cel aferent pietelor intra-zilnice.
  3. Responsabilitatile fiecarui OTS in cadrul schemelor de echilibrare transfrontaliera vor trebui sa fie stabilite si intelese in mod clar si fara echivoc.

Asociatia a concluzionat ca doua modele diferite ar putea indeplini cel mai bine obiectivele de mai sus.

Primul are in vedere introducerea inapoi in piata a capacitatilor nefolosite de pe interconnexiunile transfrontaliere, numai daca poate fi demonstrat un beneficiu pentru un utilizator final tangibil, deoarece, in prezent, intoarcerea in mod automat a acestor capacitati in piata obliga OTS-urile la munca suplimentara.

Acest lucru va implica crearea unui set de principii pentru a masura beneficiile pietei sau "bunastarea sociala" pentru o anumita piata, a declarat ENTSO-E.

A doua recomandare a ENTSO-E este ca schimburile transfrontaliere de energie de echilibrare sa aiba loc intre mai mult de doua OTS-uri, fara o ordine de merit comuna.

Facand acest lucru, OTS-urile vor putea sa lucreze direct unul cu altul (in mod bilateral sau multilateral) si sa elimine prestatorul de servicii de echilibrare "intermediar". S-a dovedit ca acest model conduce la volume mai mari schimbate decat modelul incluzand un furnizor de servicii de echilibrare, a mai spus ENTSO-E.

Un astfel de model de echilibrare transfrontaliera este conceput pentru a sprijini alte modele tinta pentru energia electrica, care se afla in prezent in curs de dezvoltare, cum ar fi modelul pentru piata intra-zilnica si modelul pentru PZU.

Partile interesate europene sunt invitate sa discute cu ENTSO-E modelul de echilibrare transfrontaliera si astfel sa se ajunga la un set convenit de criterii pentru acest model. Modelul va fi apoi implementat, in anul 2014, ca parte a modelului tinta european pentru energia electrica.

Modelul tinta, la randul sau este conceput pentru a informa factorii de decizie europeni asupra orientarilor cadru si asupra codurilor aferente retelei.

(RAPOARTE ICIS HEREN - EDEM 15130 / 11 iulie 2011)

Inapoi la index
Opcom Anunţuri
27/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
21/06/2022
21/06/2022