Home
Declaratie privind suspendarea registrelor nationale din cadrul schemei EU ETS
2011-01-27

MEMO/11/44
Bruxelles, 25 ianuarie 2011

Declaratie privind suspendarea registrelor nationale din cadrul schemei EU ETS

Actualizare privind masura tranzitorie: Sistemul de registre din cadrul schemei EU ETS
Urmare suspendarii tranzactiilor, cu exceptia alocarilor si predarilor de certificate de emisii, in toate registrele nationale din cadrul schemei EU ETS, cel putin pana in data de 26 ianuarie 2011, anuntata in 19 ianuarie 2011, in ultimele zile au fost realizate progrese semnificative. In cursul zilei de vineri, Statele Membre au validat in unanimitate masura luata de catre Comisia Europeana. In cursul zilei de luni, s-a ajuns la un acord asupra recomandarilor privind cerintele minime pe care fiecare registru national trebuie sa le indeplineasca pentru a reveni la modul normal de operare.
Aceste recomandari au fost transmise autoritatilor competente. Fiecare Stat Membru a fost solicitat sa transmita urgent Comisiei Europene un raport independent care sa confirme faptul ca cerintele minime de securitate au fost implementate. Comisia Europeana asteapta acum aceste rapoarte din partea Statelor Membre inainte ca registrele nationale sa fie complet reactivate. Se asteapta ca primele rapoarte sa fie transmise in zilele imediat urmatoare.
Comisia Europeana va continua sa furnizeze informatii actualizate si va da un preaviz, cu 24 de ore inainte, privind reactivarea registrelor nationale.

Intrebari si raspunsuri:
1. Ce cerinte minime de securitate trebuie sa indeplineasca registrele nationale?
Cerintele minime de securitate sunt confidentiale. Aceste cerinte sunt similare cu cele aplicate pentru alte sisteme IT speciale, cum sunt sistemele bancare electronice. Ele sunt proiectate pentru a asigura nivelul corespunzator de protectie pentru fiecare dintre companiile ce au certificatele de emisii inscrise in registrul national, pentru ca certificatele sa se afle in siguranta in contul din registru.
2. Nu va influenta piata carbonului perioada de suspendare?
Avand in vedere ca in proportie coplesitoare piata se desfasoara pe segmentul pietei futures, prin urmare nu pentru livrarea imediata a certificatelor de emisii in registre, implicatiile practice ale suspendarii sunt pana in present limitate la mai putin din o cincime din volumul zilnic al pietei. Suspendarea nu are efecte ulterioare asupra preturilor pietei.
3. Cat timp va trece pana ce toate registrele nationale vor fi din nou operationale?
In stadiul actual nu putem furniza nicio estimare. In primul rand aceasta (incetarea suspendarii n.tr.) este acum in mainile fiecaruia dintre Statele Membre, care trebuie sa mobilizeze resursele pentru cresterea gradului de securitate acolo unde este necesar. Pentru a sublinia importanta acestui aspect, Comisarul Hedegaard a scris tuturor ministrilor pentru a urgenta urmarea cu rapiditate si implementarea recomandarilor.
4. Comisia Europeana va face publice detaliile privind transferurile neautorizate de certificate, inclusiv numerele seriilor certificatelor afectate?
Nu, Comisia Europeana nu are nicio autorizatie conforma cu legislatia aplicabila pentru a face publice astfel de detalii si nici nu i-au fost furnizate informatii complete de catre registrele nationale afectate. In timp ce sustine agentiile nationale pentru punerea in aplicare a legii, Comisia Europeana nu are nici un fel de autoritate pentru a investiga si urmari furturile.
5. Ce se intampla cu certificatele transferate cu autorizatie?
Recuperarea oricaror certificate care au fost reclamate ca fiind transferate in mod fraudulos nu a fost armonizata, drept urmare este o problema pentru legislatia nationala si autoritatile implicate in punerea in aplicare a legislatiei nationale. In general, certificatele continua sa reprezinte instrumente valide din punct de vedere legal si compatibile pentru a fi tranzactionate, dar legile penale si civile nationale au abordari diferite.


Inapoi la index
Opcom Anunţuri
27/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
21/06/2022
21/06/2022