Home
Comunicat de presa 1/2005

Intalnire intre Ioan Codrut Seres, Ministrul Economiei si Comertului si Torger Lien, Presedintele Nord Pool

( Bucuresti, 1 iunie 2005 ) In cadrul unei scurte vizite in Romania, domnul Torger Lien, presedintele bursei de energie electrica Nord Pool a fost primit de Ministrul Economiei si Comertului, domnul Ioan Codrut Seres. Pe agenda vizitei s-au mai aflat SC OPCOM SA, Dispeceratul Energetic National si CN Transelectrica SA.

Miercuri 1 iunie, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres a avut o intalnire cu Torger Lien, directorul general si presedintele Nord Pool ASA, bursa scandinava pentru energie electrica.
Nord Pool ASA reprezinta mediul de tranzactionare a energiei electrice pe piata fizica spot din Norvegia, Suedia, Finlanda si Danemarca si a instrumentelor financiare asociate pe piata financiara, fiind considerate cea mai eficienta bursa din lume. Nord Pool ASA este totodata singura bursa regionala din lume. Volumul tranzactiilor pe piata fizica variaza in jurul a 30% din consumul de energie electrica al celor patru tari nordice iar cel pe piata financiara volumul tranzactionat este cu mult mai mare. Casa de clearing a Nord Pool ASA asigura conditii sigure de decontare a tranzactiilor pe piata financiara si a contractelor bilaterale tranzactionate in afara bursei. Pe langa aceste servicii, Nord Pool furnizeaza pietelor angro si cu amanuntul un pret de referinta consistent.
In ultimul an, filiala Nord Pool ASA, Nord Pool Consulting a acordat asistenta tehnica SC OPCOM SA, administratorul pietei de energie electrica din Romania pentru a implementa mecanismele unei noi platforme de tranzactionare, incluzand sisteme informatice, proceduri si acorduri, supravegherea functionarii pietei, precum si pentru instruirea personalului si asistarea managementului OPCOM.
Suportul financiar al acestei consultante este asigurat de un imprumut acordat de Banca Mondiala operatorului de transport si sistem din Romania, CN Transelectrica SA, a carei filiala este SC OPCOM SA.
La intalnire au participat Jan Vidar Thoresen, presedintele Nord Pool Consulting, Cristian Istodorescu, director general Cooperare Economica Internationala, Sinteze si Investitii in Ministerul Economiei si Comertului, Nicolae Opris, presedintele Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei Electrice din Romania, Ion Merfu, directorul general CN Transelectrica si Victor Ionescu, directorul general SC OPCOM. Anterior presedintele Nord Pool a avut runde de discutii cu conducerile Transelectrica si OPCOM si a vizitat Dispeceratul Energetic National si Operatorul Pietei de Energie Electrica.
In cadrul intalnirii au fost trecute in revista particularitatile sistemului energetic national si rezultatele procesului de liberalizare a comertului cu energie electrica in Romania, pe fundalul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Au fost analizate consecintele reconectarii Romaniei la UCTE, oportunitatile pe care dezvoltarea Comunitatii Energetice Sud Est Europene le ofera agentilor economici din sectorul energetic si provocarile acestui proces, carora participantii la piata de energie electrica trebuie sa le raspunda in mod corespunzator, dupa cum a subliniat ministrul Economiei si Comertului.
Ministrul Economiei si Comertului Ioan Codrut Seres si-a exprimat interesul pentru rezultatele asistentei tehnice acordate de Nord Pool Consulting mentionand rolul deosebit pe care OPCOM trebuie sa-l joace ca bursa nationala de energie electrica dar atragand totodata atentia asupra dimensiunii regionale pe care dezvoltarea OPCOM trebuie sa o abordeze.
Presedintele Nord Pool a formulat o estimare apreciativa la adresa profesionalismului SC OPCOM SA si a stadiului atins in dezvoltarea institutionala, exprimand totodata deschiderea din partea bursei pe care o conduce de a largi cadrul de cooperare existent, propunand-se modalitati concrete de cooperare si parteneriat.
Cadrul larg al intalnirii este definit de acordul de cooperare intre ministerele de resort din Romania si Norvegia, precum si de intentia exprimata de Romania de a stabili centrul regional de tranzactionare la Bucuresti.


Inapoi
Opcom Comunicate de presă