04.01.2021
În conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 226/2018, a fost publicat prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare în anul 2020 în valoare de 196,56 lei/MWh.
În vederea punerii în aplicare a prevederilor Procedurii privind modificarea listei profilurilor de livrare a energiei electrice pe baza tranzacțiilor încheiate pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică prin modalitatea de tranzacționare conform căreia contractele sunt atribuite prin licitație extinsă şi utilizarea produselor care să asigure flexibilitatea tranzacţionării, respectiv conform căreia contractele sunt atribuite prin negociere continuă, OPCOM aduce la cunoștința participanților rezultatele statistice aferente perioadelor de analiză 01.04.2020-27.11.2020 (8 luni consecutive) și 01.07.2020-27.11.2020 (5 luni consecutive), referitoare la numărul de tranzacții încheiate și numărul de participanți care au încheiat tranzacții.
23.09.2020
OPCOM anunta lansarea unei versiuni imbunatatite a platformei M7 post tranzactionare, bazata pe tehnologii moderne, cu interfata utilizator mai sigura si mai rapida, dotata si cu un API ce va permite automatizarea activitatii participantilor la aceasta piata. Platforma poate fi accesata la adresa m7ptv2.opcom.ro si va functiona aproximativ 4 saptamani in paralel cu platforma actuala m7pt.opcom.ro. Ghidul de utilizare al platformei este disponibil aici. Utilizatorii platformei m7pt trebuie sa-si reseteze parola de access pe m7ptv2 conform instructiunilor de aici. Atentie, parolele pe cele doua platforme sunt independente, schimbarea uneia nu o afecteaza pe cealalata!! Pentru eventualele dificultati in accesarea platformei va rugam sa ne contactati la asistentait@opcom.ro
21.04.2020
21.04.2020 IMPORTANT! Consultare publica implementare prevederi Ordin ANRE Nr. 64/31.03.2020.
01.04.2020
Comunicare privind transmiterea de către OPCOM a documentelor referitoare la administrarea PCCB-LE, PCCB-NC și PCE-ESRE-CV pe parcursul perioadei de aplicare a măsurilor preventive pentru combaterea infectării cu COVID-19.
Vă informăm că în contextul aplicării măsurilor de limitare a transmiterii COVID-19, OPCOM va implementa începând de astazi, 01.04.2020, măsurile necesare pentru transmiterea prin e-mail a documentelor specifice, fără ca acestea să prezinte semnătura olografă a reprezentanților OPCOM.
În acest sens, precizăm ca pentru PCCB-LE, PCCB-NC și PCE-ESRE-CV, adresa de e-mail de la care se vor transmite de către OPCOM documentele specifice fără semnătură olografă este pccb@opcom.ro, iar lista datelor de contact este următoarea:
31.03.2020
Comunicare privind transmiterea de către OPCOM, începând cu data de 31.03.2020, a documentelor exclusiv prin e-mail, fără ca acestea să prezinte semnătura olografă a reprezentanților OPCOM
Stimați participanți la piață, solicitanți,
OPCOM a informat în data de 13.03.2020 cu privire la aplicarea, ulterior etapei de adaptare a participanților la piață la modalitatea de comunicare prezentată, a măsurii de transmitere a tuturor documentelor de către OPCOM exclusiv prin e-mail, fără ca acestea să prezinte semnătura olografă a reprezentanților OPCOM.
Având în vedere evoluția severității măsurilor adoptate la nivel național în ceea ce privește limitarea infectării cu coronavirus și termenul scurs de la momentul publicării anunțului din data de 13.03.2020, vă informăm că OPCOM va implementa începând cu data de astăzi, 31.03.2020, această modalitate de comunicare, respectiv va transmite toate documentele exclusiv prin e-mail, fără ca acestea să prezinte semnătura olografă a reprezentanților OPCOM.
Pentru orice întrebări vă rugăm să ne contactați operativ la adresele de email menționate în comunicarea din data de 13.03.2020.
Vă dorim sănătate și putere morală pentru a depăși impactul acestei perioade critice. Fără îndoială, OPCOM vă va oferi un sprijin permanent și complet pentru toate nevoile dvs. cu privire la participarea pe piață.
Va mulțumim,
Echipa OPCOM
16.03.2020
Avand in vedere ultimele informatii oficiale si masuri de preventie stabilite la nivel national pentru stoparea raspandirii Coronavirusului, OPCOM informeaza participantii la piata si alte parti interesate ca, incepand cu data de 16.03.2020 programul cu publicul se sisteaza. Toata comunicarea se va desfasura la distanta, electronic si prin curier.
In mod exceptional, lucrul cu publicul va fi convenit de comun acord exclusiv pentru situatii care nu pot fi rezolvate pe caile mentionate.
Va multumim pentru colaborare.
16.03.2020.
Situația excepţională privind primirea documentelor referitoare la tranzacţionarea pe PCCB-LE/ PCCB-NC/ PCE-ESRE-CV pe parcursul perioadei de aplicare a măsurilor preventive pentru combaterea infectării cu COVID-19
Vă informăm că în contextul aplicării măsurilor de limitare a transmiterii COVID-19, dacă situația creată va impune, OPCOM va implementa măsurile necesare pentru desfășurarea activității de organizare și administrare de la distanță a piețelor centralizate administrate în cadrul OPCOM, context în care comunicările de la participanții la piață / solicitanți se vor realiza prin transmiterea prin e-mail a documentelor specifice, fără ca acestea să prezinte semnătura olografă a reprezentanților acestora.
Ne referim la transmiterea către OPCOM S.A. a documentelor privind tranzacţionarea pe
PCCB-LE/ PCCB-NC/ PCE-ESRE-CV de către participanţii la PCCB-LE/ PCCB-NC, respectiv PCE-ESRE-CV, respectiv a Contractelor de vânzare-cumpărare pe PCCB-LE/ PCCB-NC/ PCE-ESRE-CV, ofertele (inițiatoare/coinitiatoare/de răspuns/de modificare a prețului) pe PCCB-LE/ PCE-ESRE-CV, dar fără a se limita la acestea, în contextul în care se va lua decizia de a se lucra de acasă, fără posibilitatea deplasării la birou, urmare aplicării măsurilor preventive pentru combaterea infectării cu COVID-19 și vă comunicăm urmatoarele:
13.03.2020
Comunicare privind transmiterea documentelor de către OPCOM - o abordare axată pe limitarea transmiterii COVID-19, reducând în același timp impactul asupra activităților de organizare și administrare desfășurate
Stimați participanți la piață, solicitanți,
Vă informăm că în contextul aplicării măsurilor de limitare a transmiterii COVID-19, dacă situația creată va impune, OPCOM va implementa la rândul său măsurile necesare pentru desfășurarea activității de organizare și administrare de la distanță a piețelor centralizate administrate în cadrul OPCOM, context în care comunicările către participanții la piață / solicitanți se vor realiza prin transmiterea prin e-mail a documentelor specifice, fără ca acestea să prezinte semnătura olografă a reprezentanților OPCOM.
În acest sens, prezentăm lista adreselor de e-mail de la care se vor transmite de către OPCOM documentele specifice fără semnătură olografă:
În sensul asigurării eficacității măsurilor menționate este necesar să vă asigurați asupra corectitudinii adreselor de e-mail notificate de dumneavoastră către OPCOM pentru menținerea legăturii cu fiecare dintre piețele / departamentele care gestionează respectivele procese în cadrul OPCOM.
În această situație, ca măsură de atenuare a riscului de propagare a unor erori materiale prin informațiile notificate prin canalele de comunicare menționate, cauzate de intensificarea activității OPCOM de generare a comunicărilor specifice prin e-mail, vă recomandăm cu fermitate ca în procesul propriu de monitorizare a informațiilor, inclusiv a rezultatelor notificate de OPCOM cu privire la activitatea dumneavoastră de tranzacționare pe piețele centralizate administrate în cadrul OPCOM, să urmăriți permanent și să considerați atât informațiile existente în sistemele de tranzacționare accesate în activitatea de tranzacționare cât și informațiile publicate pe website-ul OPCOM, acesta devenind canalul de informații care confirmă informațiile transmise prin e-mail și implicit garantul corectitudinii și completitudinii informației care reflectă activitatea dumneavoastră de tranzacționare.
Dorim să subliniem faptul că prin această comunicare, OPCOM aplică o abordare menită a atenua impactul asupra activităților desfășurate, informând cât mai devreme participanții cu privire la o posibilă aplicare a măsurilor necesare pentru desfășurarea activității de organizare și administrare de la distanță a piețelor centralizate administrate în cadrul OPCOM și facilitând astfel adaptarea într-o perioadă rezonabilă a participanților la piață la modalitatea de comunicare prezentată. Perioada de adaptare va depinde de momentul în care, impus de situația creată, OPCOM va face anunțul referior la data implementării măsurii, sens în care vă adresăm rugămintea de a urmări cu regularitate comunicările făcute de către OPCOM prin intermediul website-ului și de a ne adresa întrebările dumneavoastră de clarificare la adresele de e-mail menționate și la adresa secretariat@opcom.ro.
Ne exprimăm încrederea că toate părțile implicate vor arăta disponibilitate deplină de colaborare și vor manifesta înțelegere pentru eventualele întârzieri ce ar putea apărea pe lanțul de comunicare în situația prezentată.
Va mulțumim,
Echipa OPCOM
12.03.2020
IMPORTANT! Sesiuni de instruire în sistem on-line pentru participanții la PCCB-NC, PCSU, PCGN și PCV
10.03.2020
In urma situatiei curente generata de raspindirea Coronavirusului la nivel global, in vederea preventiei si pentru a mentine continuitatea activitatii societatii, OPCOM informeaza participantii la piata si alte parti interesate cu privire la urmatoarele masuri adoptate:
- Programul de lucru cu publicul, de luni pana vineri, in intervalul orar 13:00-15:00, exclusiv pentru situatiile care impun comunicarea prin prezenta fizica;
- Asigurarea accesului procedurat in spatiile OPCOM, limitat la zona indicata aflata la parterul cladirii din Bd. Hristo Botev 16-18, Bucuresti, in conditiile respectarii cu strictete a normelor sanitare recomandate in actualul context.
Va multumim pentru colaborare.
10.03.2020
Măsuri preventive în contextul existenței riscului privind îmbolnăvirile cu COVID-19
Stimați participanți/solicitanți,
Vă informăm că în contextul acțiunilor preventive adoptate la nivel național, până la o dată ce va fi comunicată ulterior, pentru soluționarea solicitărilor dumneavoastră, în vederea evitării deplasării la sediul OPCOM S.A., au fost adoptate măsuri față de care vă rugăm să considerați și respectați următoarele reguli:
23.08.2019
OPCOM aduce la cunoștința participanților la piață rezultatul consultării publice referitoare la Procedura operațională privind supravegherea piețelor administrate de energie electrică și de gaze naturale ca urmare a implementării prevederilor Ordinului 160/2019, desfășurată în perioada 12-20.08.2019:
12.08.2019
OPCOM supune consultării publice Procedura operațională privind supravegherea piețelor administrate de energie electrică și de gaze naturale, conform Ordinului ANRE nr. 160/2019.
Propunerile dumneavoastră se transmit la adresa supravegherea_pietei@opcom.ro, în format letric, asumate de reprezentantul legal al companiei, și în format editabil (word) până în data de 20.08.2019.
08.07.2019
Proiectul Core FB MC lansează secțiunea de website dedicată pe website-ul JAO
21.05.2019
OPCOM supune consultării publice Procedura operațională privind supravegherea piețelor administrate de energie electrică și de gaze naturale, conform Ordinului ANRE nr. 50/2019.
Propunerile dumneavoastră se transmit la adresa supravegherea_pietei@opcom.ro, în format letric, asumate de reprezentantul legal al companiei, și în format editabil (word) până în data de 28.05.2019.
07.03.2019:
ANRE a avizat Procedura privind încasările și plățile aferente tranzacțiilor pe PZU-GN precum și Procedura privind constituirea, verificarea și utilizarea garanțiilor financiare pentru participarea la PZU-GN
12.02.2019
Autoritățile Naționale de Reglementare anunță public activitățile în desfășurare în cadrul proiectului de cuplare pe bază de NTC între regiunea 4M MC, Germania, Austria și Polonia (“DE-AT-PL-4M MC Project”)
Pe 21 decembrie 2018, ANRE, BnetzA, E-Control, ERU, HEA, URSO și URE au solicitat, într-o scrisoare comună adresată operatorilor de transport și de sistem (OTS) și operatorilor pieței de energie electrică desemnați (OPEED) din DE, AT, PL și 4M MC, inițierea proiectului interimar pentru cuplarea pe bază de NTC a piețelor din DE, AT, PL și 4M MC (Proiectul DE-AT-PL-4M MC), continuând astfel dezvoltarea integrării regionale a piețelor de energie electrică pentru ziua următoare.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați website-ul ANRE la următorul link
21.01.2019
În conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 226/2018, a fost publicat prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare în anul 2018 în valoare de 223,24 lei/MWh.
OTC:
În zilele de 24 si 31 decembrie 2018, programul etapei de transmitere a ofertelor va fi 09:00–12:00 EET.
În zilele de 24 si 31 decembrie 2018, programul de tranzacţionare va fi 10:00–12:00.
În zilele de 24 și 31 Decembrie 2018 programul sesiunilor de tranzacţionare pe PCTCV va fi urmatorul:17.07.2018
IMPORTANT:
ANRE a avizat Notele de informare pentru decontare/regularizare aferente Pieței de Echilibrare și Părților Responsabile cu Echilibrarea, conform prevederilor Ordinului 31/31.01.2018 (Aviz ANRE nr. 24, Aviz ANRE nr. 25, Aviz ANRE nr. 26, Aviz ANRE nr. 27, Aviz ANRE nr. 28, Aviz ANRE nr. 29).
07.04.2016
IMPORTANT: Asociatia Romana a Bancilor a hotarat ca incepand cu data de 12.04.2016 sa se implementeze noua schema de debitare directa SEPA pentru emiterea si incasarea IDD.
Prin noua schema de debitare directa fiecare Mandat de Debitare Directa este inregistrat de Banca platitoare in Registrul Unic al Mandatelor, gestionat de TRANSFOND, si are alocat un numar unic de inregistrare a mandatului (UMR). Incasarea IDD, atat cele intrabancare cat si cele interbancare se va efectua in ziua bancara imediat urmatoare zilei bancare in care s-au emis si transmis IDD de catre OPCOM la Banca cont central (BCR).
Avand in vedere ca data finalizarii IDD este prima zi bancara de la data transmiterii acestora catre Banca cont central, va rugam sa luati masurile necesare pentru asigurarea disponibilului in contul curent aferent Mandatului de Debitare Directa.
01.10.2015 – Atentionare aplicare REMIT
28.01.2015
IMPORTANT! A fost publicata procedura opera?ionala elaborata în conformitate cu Ordinul ANRE nr. 115/2014: „Procedura privind stabilirea lunara a obliga?iilor de plata ?i a drepturilor de încasare pe pia?a de echilibrare ?i a celor aferente dezechilibrelor Par?ilor Responsabile cu Echilibrarea” – document de discu?ie
Rugam participan?ii la Pia?a de Echilibrare ?i Par?ile Responsabile cu Echilibrarea sa transmita observa?ii ?i propuneri pâna la data de 06.02.2015 la adresa decontare@opcom.ro
12.11.2014
Primele rezultate după aplicarea începând cu 11.11.2014 a prevederilor Regulamentului PZU aprobat prin Ordinul ANRE nr. 82/2014
OPCOM informează participanţii la piaţă şi publicul larg că începând cu data de 11.11.2014 au fost implementate prevederile Ordinului ANRE nr. 82/2014 de aprobare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţei pentru ziua următoare de energie electrică cu respectarea mecanismului de cuplare prin preţ a pieţelor, realizându-se armonizarea prevăzută.
Aplicarea regulamentului şi procedurilor operaţionale conexe acestuia înseamnă, printre altele, că începând cu ziua de tranzacționare 11.11.2014 procesul de tranzacţionare pe PZU administrată de OPCOM se realizează în ore CET, iar participanţii la piaţă beneficiază de posibilitatea de a accesa facilităţi suplimentare, sistemul de tranzacţionare fiind adaptat în acest moment noilor reguli de tranzacţionare.
Rezultatele stabilite pe PZU în primele două zile de tranzacţionare în ore CET pot fi sintetizate astfel:
Apreciem în mod deosebit interesul manifestat de participanții la piață, precum și contribuția la implementarea noilor reguli, ceea ce a determinat ca tranzacționarea să se desfășoare în bune condiții, performanța acestei piețe nefiind influențată de acest proces.
09.10.2014
IMPORTANT! A fost publicat GHIDUL utilizatorului Participantului la Piata pentru Ziua Urmatoare. Reamintim ca in perioada 13-24.10.2014 vor avea loc sesiuni de testare cu noile functionalitati pe care participantii le vor utiliza in procesul de ofertare incepand cu momentul intrarii in functiune a acestora.
Mentionam ca acest Ghid este creat numai pentru perioada de testare, ghidul final aplicabil dupa lansarea functionarii cuplate a PZU urmand a fi completat si publicat in timp util.
06.10.2014
IMPORTANT! A fost publicat al doilea set de proceduri opera?ionale aferente func?ionarii PZU:
elaborate în conformitate cu Ordinul ANRE nr. 82/2014.
Va rugam sa ne transmite?i observa?iile dumneavoastra la adresa: 4mdam@opcom.ro, pâna la data de 9.10.2014.”02.10.2014
IMPORTANT! Au fost publicate procedurile opera?ionale aferente func?ionarii PZU:
elaborate în conformitate cu Ordinul ANRE nr. 82/2014.
Va rugam sa ne transmite?i observa?iile dumneavoastra la adresa: 4mdam@opcom.ro, pâna la data de 9.10.2014.”Seminar “4M Market Coupling si schimbarile prevazute pe Piata pentru Ziua Urmatoare” – 25 Septembrie 2014, Bucuresti
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE, Operatorul de Transport si Sistem – Transelectrica SA si Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale ”Opcom” S.A. au organizat in vederea pregatirii participantilor la piata pentru lansarea 4M MC, seminarul “4M Market Coupling si schimbarile prevazute pe Piata pentru Ziua Urmatoare“ in data de 25 septembrie 2014, orele 10:00 – 17:00.
Principalele teme au fost prezentarea proiectului de 4M MC ?i a informa?iilor suplimentare despre Pia?a din România.
Pentru mai multe informa?ii va rugam sa consulta?i prezentarile de mai jos.
INVITATIE
4M Market Coupling si schimbarile prevazute pe Piata pentru Ziua Urmatoare
25 Septembrie 2014, Bucuresti
In calitate de membri ai proiectului de cuplare prin pret a pietelor pentru ziua urmatoare, 4M Market Coupling (4M MC), Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE, Operatorul de Transport si Sistem – Transelectrica SA si Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale ”Opcom” S.A. organizeaza in vederea pregatirii participantilor la piata pentru lansarea 4M MC, workshopul “4M Market Coupling si schimbarile prevazute pe Piata pentru Ziua Urmatoare“ in data de 25 septembrie 2014, orele 10:00 – 17:00.
Principalele teme abordate sunt:
Locul de desfasurare: Bucuresti, Palatul Parlamentului, Sala "C.A. Rosetti"
Accesul se va face prin Str. Izvor, Nr. 2 – 4, pe la intrarea A3S2 dinspre Parcul Izvor.
Inregistrare:
Termen limita de inscriere: 18 Septembrie 2014
Pentru inregistrare va rugam sa transmiteti FORMULARUL DE INREGISTRARE atasat la e-mail PR@opcom.ro.
Agenda detaliata
Workshopul va avea loc in limba romana, cu traducere simultana în limba engleza.
Prezentarile vor fi disponibile pe paginile web ale organizatorilor, dupa eveniment.
Workshop-urile privind cuplarea prin pret a pietelor pentru ziua urmatoare din cele patru tari vor avea loc in Budapesta pe 16 Septembrie 2014, in Bratislava pe 24 Septembrie 2014, in Praga si in Bucuresti pe 25 Septembrie 2014.
Pentru înregistrarea sau mai multe informatii, va rugam sa contactati organizatorii, dupa cum urmeaza:
Telefon: + 40 21 3071 494
Email: PR@opcom.ro
Va asteptam cu placere.
Luni, 23 Iunie 2014 |
Palatul Parlamentului, Bucureşti |
23 Iunie, orele 830-1230 |
Sala Al. I. Cuza |
Sesiunea KA 1: |
PIEŢELE DE ENERGIE ÎN 2014: DEZVOLTĂRI ŞI EVOLUŢII ÎN DRUMUL SPRE INTEGRAREA EUROPEANĂ ÎN CONDIŢII DE TRANSPARENŢĂ ŞI INTEGRITATE |
Organizatori: CME-CNR şi Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale ”OPCOM” S.A.
Moderator
Vorbitori:
orele 830-1000
Prezentare Programul BEMIP (BEMIP = Planul de Integrare a Pietei Baltice de Energie)
orele 1030-1230
Termeni de referinţă
OPCOM SA informează participanții la piață înregistrați la piețele centralizate administrate asupra faptului că în conformitate cu cadrul legal și de reglementare aplicabil, contractele tranzacționate pe piețele OPCOM nu sunt ”derivate” sau ”contracte derivate” în sensul precizărilor EMIR, prin urmare aceste contracte nu fac obiectul raportării lor de către părțile contractante. » Mai mult ...
MESAJ OPERAȚIONAL – Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică
OPCOM va pune în funcțiune în data de 03 martie 2014 noul său sistem realizat împreună cu Trayport, pentru tranzacționare bursieră. Sistemul va oferi posibilitatea ofertării în mod anonim pentru încheierea de tranzacții pentru produsele pentru livrarea fizică a energiei electrice definite în "Procedura privind modalitatea de tranzacţionare pe piaţa centralizată cu negociere dublă continuă" ce a fost aprobată prin Avizul președintelui ANRE nr. 33/28.08.2013.
Produsele ce vor fi supuse zilnic tranzacționării sunt produse pentru livrarea energiei electrice în bandă, în orele de vârf sau orele de gol de sarcină, pentru perioade standard de livrare de o zi, un week-end, o săptămână, o lună, un trimestru, un semestru și un an. Tranzacțiile se încheie numai cu contrapărțile eligibile stabilite de fiecare participant.
Participarea la piață presupune semnarea Convenției de participare la piață, avizată prin Avizul președintelui ANRE nr. 15/05.02.2014 și asumarea drepturilor și obligațiilor aferente participării pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică.
Participarea la sesiunile zilnice de tranzacționare se va putea realiza numai de către participanții la piață care depun la OPCOM atât listele de eligibilitate care cuprind partenerii cu care aceștia sunt dispuși să încheie tranzacții, distinct pentru vânzare, respectiv pentru cumpărare, pentru fiecare produs cât și contractele de vânzare/cumpărare agreate și, semnate în cazul contractelor de tip de tip EFET, cu fiecare din Participanții la PC-OTC înscriși în listele de eligibilitate.
Pentru acordarea dreptului de tranzacționare lista de eligibilitate va cuprinde un număr minim de 4 (patru) parteneri eligibili cu limita de creditare pentru tranzacționare diferită de zero.
Pentru clarificări vă stăm la dispoziție prin următoarele date de contact:
Telefon: 021 3071 402
E-mail: pcndc@opcom.ro
Începând cu data de 18-Dec-2013 (zi de tranzacționare) intră în funcțiune o versiune nouă a platformei de decontare.
Notele de decontare emise până acum vor fi accesibile în versiunea veche, la adresa http://www.oper.ro/oldsettparticipant .
Celelalte tipuri de note de decontare vor fi accesibile după cum urmează:
08/26/2013
Pașii următori către integrarea piețelor din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Polonia
În urma semnării la 11 iulie 2013 a Memorandumului de înțelegere, Comitetul director al 5M MC (Proiectul de cuplare a piețelor din cele cinci țări), compus din reprezentanţi ai autorităţilor naţionale de reglementare (ERÚ, ÚRSO, HEA, URE și ANRE), operatorilor de transport şi sistem (ČEPS, SEPS, MAVIR, PSE și Transelectrica) și ai operatorilor de piață/burselor de energie (OTE, OKTE, HUPX, TGE și OPCOM) din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia şi România, au discutat pașii următori către integrarea piețelor pentru ziua următoare de energie electrică.
Inițial, părțile s-au confruntat cu un aspect fundamental privind organizarea pieței în contextul altor activități de integrare și de interconectare a piețelor de energie electrică. Sondajul de opinie adresat companiilor active pe cele cinci piețe a vizat colectarea feedback-ului cu privire la posibilele implicaţii ale aranjamentelor propuse, în principal stabilind ora limită de transmitere a ofertelor (GCT) și scopul integrării pieței (consulta chestionarul aici).
Bazat pe o analiză detaliată a rezultatelor sondajului de opinie, autoritățile naționale de reglementare au concluzionat că nu există o poziție comună în rândul participanților la piață în toate piețele implicate cu privire la scenariile propuse de cuplare a piețelor din cele cinci țări. Pentru a nu împiedica integrarea în continuare a pieţelor, Comitetul director a adoptat poziția autorităților naționale de reglementare, adică proiectul de cuplare a piețelor va fi inițiat considerând ora 11:00 ca oră limită de transmitere a ofertelor și va implica piețele pentru ziua următoare de energie electrică din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România. Se va urmări cât mai mult posibil conformitatea cu dezvoltările din regiunea NWE (Nord-Vest Europa). Se va asigura strânsa cooperare între partenerii proiectului 5M MC care să contribuie la viitoarea integrare a pieței. Opinia comună este aceea că implementarea cuplării cu piața poloneză se va realiza ulterior, în contextul inițiativei CEE FBMC (Cuplarea piețelor din Europa Centrală și de Est pe bază de fluxuri). În același timp, cele cinci burse de energie vor continua să coopereze pentru implementarea soluției PCR (Cuplarea prin Preț a Regiunilor), declarată model țintă în vederea integrării europene.
Comunicat de presa
7/17/2013
CHESTIONAR PRIVIND TERMENUL – LIMITĂ DE ÎNCHIDERE A LICITAŢIILOR PENTRU CUPLAREA PIEŢELOR DE ENERGIE ELECTRICĂ PENTRU ZIUA URMĂTOARE ÎN CZ-SK-HU şi PL-RO |
Stimaţi Participanţi la Piaţa de energie electrică,
Începând cu 11 septembrie 2012, Cehia, Slovacia și Ungaria au operat cu succes piețele de energie electrică pentru ziua următoare PZU funcționând în regim cuplat (așa-numita CZ-SK-HU Market Coupling).
Pentru obţinerea beneficiilor alocării implicite a capacității către participanţii la piaţă, Romania și Polonia şi-au exprimat interesul privind participarea la proiectul CZ-SK-HU Market Coupling (comunicatul de presă din 30 ianuarie 2013). Toate părţile implicate au analizat de atunci posibilitatea maximizării efectelor integrării prin aderarea României și Poloniei la pieţele integrate de energie electrică pentru ziua următoare din Cehia, Slovacia și Ungaria
În acest sens, se va lua în considerare cea mai importantă şi acceptată abordare pentru luarea deciziilor fundamentale. În prezent, legat de anticipata implementare a tranzacţiilor implicite (de ex. cuplarea pieţei), punctul de interes este reprezentat în principal de acordurile privind alocarea capacităţii la graniţele comune ale Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Poloniei şi României: Termenul limită de închidere a licitaţiilor - Gate Closure Time (GCT) în cazul pieţelor implicate în viitoarea cuplare.
Întrucât toţi participanţii din cadrul pieţelor implicate pot fi afectaţi de acest parametru, operatorii de transport din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi România şi operatorii de piata – PX ( denumiţi în continuare Părţile) solicita să fie transmise opinii pe această temă. Pe baza rezultatelor acestui chestionar se va lua decizia finală de către autoritatea de reglementare din domeniul energiei din fiecare ţară.
În contextul descris mai sus şi având în vedere că iniţiativele centrate pe cuplarea pieţelor în regiunea CEE implica depasirea multor obstacole (în special cele legate de dezvoltarea metodei de calcul a capacităţii bazat pe fluxurile de energie precum şi problema fluxurilor neplanificate), Agenţia de Cooperare a Autorităţilor Europene din domeniul Energiei (ACER) şiAutorităţile de Reglementare din domeniul energiei au sugerat neoficial (în condiţiile în care Declaraţia Comună - Joint Declaration nu a fost retrasă) să se beneficieze de conexiunea existentă a PZU energie electrică din Polonia pentru viitoarea regiune NV Europeană prin cablul Suedia – Polonia. Ideea ACER şi a Autorităţilor de Reglementare din domeniul energiei ar fi extinderea CZ-SK-HU Market Coupling împreună cu pieţele de energie din Polonia şi România către pieţele europene Central-vestice (CWE)/Nord vestice (NWE) folosind cablul Suedia-Polonia. Acest lucru ar avea următoarele implicaţii :
Noi înţelegem că acordurile propuse de alocare a capacităţii şi PZU pot influenţa participanţii la piaţă şi modalitatea lor de tranzacţionare.
Această extindere CZ-SK-HU MC este planificată ca un pas intermediar către formarea pieţei interne europene de energie electrică (de ex. includerea tuturor graniţelor în regiunea CEE). Decizia în acest aspect se va lua în favoarea participanţilor la piaţă, iar în acest sens suntem interesaţi să primim opiniile dumneavoastră care vor ajuta considerabil operatorii de transport, Operatorii de piata şi Autorităţile de Reglementare din domeniul energiei în planificarea viitoarelor acţiuni către crearea Pieţei interne Europene de energie Electrică în cel mai efficient mod.
Vă rugăm să răspundeți la următoarea întrebare:
Aveți vreo obiecție față de soluția ca regiunea Nord-Vestică (NWE) împreună cu cele cinci piețe cuplate prin intermediul Swe-Pol să aibă un GCT unic la 12:00 CET? În același timp, la unele granițe între acestea, capacitatea de transport va mai fi (pentru o perioada de timp tranzitorie ) alocată prin licitații explicite organizate de către CAO GmbH ?
În cazul în care nu poate fi acceptabil pt Dvs., vă rugăm să indicați care sunt motivatiile dvs. majore în acest sens?
Dorim să vă mulțumim cu anticipaţie pentru opiniile dvs. importante în această problemă. Poziția dumneavoastră va fi luata în considerare la formularea deciziei finale.
Vă rugăm să accesați conținutul integral al Chestionarului, inclusiv forma care va fi returnată în cazul participării.
Vă rugăm să rețineți ca ANRE este responsabil pentru consultarea participantilor la PZU din România, prin urmare vă rugăm sa accesați website-ul ANRE pentru informații suplimentare privind derularea acestui proces.
Începând cu data de 03.06.2013 în mediul de test se vor desfășura zilnic sesiuni de tranzacționare pentru funcționarea experimentală a platformei de tranzacționare a Pieței centralizate a contractelor bilaterale de gaze naturale.
Pentru detalii vă rugăm să consultați meniurile „Anunțuri-Știri/Grupuri de Produs/ Piața centralizată a gazelor naturale”; ”Anunțuri-Știri/Funcționare experimentală, teste/Piața centralizată a gazelor naturale (PCGN)/Program” sau ”Anunțuri-Știri/Funcționare experimentală, teste/Piața centralizată a gazelor naturale (PCGN)/Ghid de utilizare”
Informații și clarificări vă sunt oferite la: 021 3071446 (Platforma de tranzacționare); 021 3071422; 021 3071402; 021 3071467.
În perioada 17-21 iunie 2012, CNR-CME va organiza la Neptun-Olimp „Forumul Energiei pentru Europa Centrala şi de Est” - FOREN 2012 cu tema: „Politici şi strategii energetice naţionale şi regionale. Securitatea alimentării”.
FOREN 2012, organizat cu sprijinul Consiliului Mondial al Energiei, se află la cea de-a unsprezecea ediţie şi este deja considerat un eveniment ştiinţific cu o tradiţie solidă şi o reputaţie remarcabilă în domeniul energiei. Pentru comunitatea energeticienilor din România, Forumul este cel mai important şi reprezentativ eveniment.
Având în vedere importanţa şi prestigiul de care FOREN s-a bucurat pe plan internaţional cu ocazia organizării celor 10 ediţii de până acum, Consiliul Mondial al Energiei (CME) a ridicat statutul FOREN de la „naţional” la nivelul de „eveniment regional CME pentru Europa Centrală şi de Est”.
Partener tradiţional, OPCOM este co-organizator al acestui eveniment, deţinând preşedinţia secţiunii de comunicări ştiinţifice DS2 „PIEŢE DE ENERGIE ŞI CADRUL DE REGLEMENTARE, INTEGRAREA SURSELOR REGENERABILE ÎN SISTEMUL ENERGETIC”, având în coordonare directă sesiunile de discuţii:
- DS2.1 – „Calea de urmat către finalizarea pieţei interne de energie electrică până în 2014: ţinte, orientări cadru şi coduri de reţea, foi de parcurs pentru integrarea pieţei - realizări şi provocări viitoare, transparenţă şi integritate” şi
- DS2.2 – „Pieţele centralizate de energie electrică şi instrumente de mediu asociate. Stadiu şi perspective”,
precum şi evenimentul WF2 - “Towards the Pan-European Target Model for the Internal Electricity Market: Framework Guideline, Network Codes, Regional Projects”, care va avea loc în data de 19.06.2012, orele 14.00 – 18.00, la Centrul de Conferinţe Neptun, Sala Tomis.
Ne-ar face o deosebită plăcere dacă veţi da curs invitaţiei de a participa la evenimentele coordonate de societatea noastră.
15 august 2010 - Tranzactionarea transparenta a energiei electrice pe pietele Opcom a implinit 10 ani! Detalii ...
DATAMONITOR: Romania ramane in grupul primelor opt pieţe de energie electrica europene. » Detalii ...