Home
 OPCOM: Cuplarea prin Pret a Regiunilor

PCR - Cuplarea prin Preț a Regiunilor

Cuplarea prin Preț a Regiunilor (PCR) este proiectul burselor europene de energie electrică, pentru a oferi o soluție de cuplare unică prin preț pentru calculul prețurilor la energie electrică în Europa, respectand capacitatea de transport pentru ziua următoare. Acest lucru este crucial pentru a atinge obiectivul general al UE de creare a unei piețe europene armonizate de energie electrică. Piața europeană integrată a energiei electrice este de așteptat să crească lichiditatea, eficiența și bunăstarea socială. Inițiativa PCR este deschisă oricărei burse europene de energie care doreşte să se alăture.

Ce este PCR:

PCR se bazează pe trei principii: utilizarea unui algoritm unic, funcționarea robustă și responsabilitatea fiecărei burse de energie.

  1. Algoritmul unic va oferi determinarea corectă și transparentă a prețurilor la energia electrică pentru ziua următoare în Europa şi alocarea capacităţii transfrontaliere. Algoritmul a fost dezvoltat cu respectarea caracteristicilor specifice ale diferitelor piețe de energie din Europa. Acesta va optimiza bunăstarea generală şi va crește transparența.
  2. Procesul PCR se bazează pe partajarea descentralizată a datelor, oferind o funcționare robustă și flexibilă.
  3. Modulul PCR Matcher and Broker permite partajarea ofertelor anonimizate și a capacității de transport transfrontaliere între bursele de energie electrică, cu scopul de a calcula prețurile zonei, precum și alte prețuri de referință și fluxurile transfrontaliere pentru toate zonele de ofertare implicate.

Istoric:

Proiectul este operat in prezent de opt burse de energie electrică: EPEX SPOT, GME, HEnEx, Nord Pool, OMIE, OPCOM, OTE și TGE; PCR este folosit pentru funcționarea în regim cuplat a următoarelor țări: Austria, Belgia, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si UK.

Iniţiativa PCR a început în 2009, iar părțile au semnat Acordul de cooperare PCR și Acordul de co-proprietate PCR în iunie 2012.


Prezentare PCR

Tip fișier

Mărime fișier

Prezentare PCR_varianta scurtă – Decembrie 2018

PDF

470 kB

Prezentare PCR_varianta detaliată – Decembrie 2018 PDF 433 kB

Unul dintre elementele cheie ale proiectului PCR este dezvoltarea unui algoritm unic de cuplare prin preț, denumit Euphemia (acronimul de la Pan-European Hybrid Electricity Market Integration Algorithm). Acesta va fi folosit pentru a calcula alocarea de energie și prețurile la energia electrică în Europa, maximizând bunăstarea socială și crescând transparența modului de calcul al prețurilor și al fluxurilor transfrontaliere.


Documentație Euphemia

Tip fișier

Mărime fișier

Descriere Euphemia – Aprilie 2019

PDF

2 MB

Descriere Euphemia – Decembrie 2018

PDF

2 MB

Prezentare Euphemia – Decembrie 2018

PDF

778 kB

Versiunea EUPHEMIA 10.3 – Aprilie 2019 PDF 92 kB

Bursele PCR au găzduit Forumul PCR Euphemia pentru părțile interesate ale proiectulului, la Bruxelles în data de 11 ianuarie 2016. Principalele subiecte discutate au fost conceptul actual al algoritmului Euphemia, precum și posibilități și propuneri pentru dezvoltarea pe termen scurt și termen mediu.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm consultați prezentările:

Prezentările Forumului PCR Euphemia

Tip
document

Dimensiune document

PCR Stakeholder Forum.pdf

PDF

1,80 MB

Non-uniform pricing and thermal orders for the day-ahead Market.pdf

PDF

1,10 MB