Home
Reglementatorii europeni doresc intensificarea schimbului transfrontalier de informatii cu privire la retelele de energie electrica
2011-07-20
Reglementatorii europeni in domeniul energiei au facut un prim pas catre prevederea de reguli comune pentru operarea sistemelor de transport al energei electrice. Noile reguli vor stimula cresterea fluxurile de informatii in timp real cu privire la opririle de centrale electrice sau la planurile de mentenanta ale retelelor, la congestiile aparute si la cererea de energie intre operatorii si utilizatorii diverselor retele.
Ei vor reglementa, de asemenea, controlul frecventei sarcinii, planificarea, echilibrarea si restabilirea de urgenta dupa colapsul sistemului.
Necesitatea unor astfel de reglementari devine urgenta datorita dezvoltarii pe scara larga a surselor regenerabile si cresterii volumului tranzactiilor transfrontaliere, a declarat organizatia „umbrela” a autoritatilor nationale de reglementare, in acesta saptamana, cand a publicat draftul sau de linii directoare-cadru.
Agentia de Cooperare a Reglementatorilor in domeniul Energiei (ACER) a declarat ca este probail ca, de exemplu, marile ferme eoliene si instalatii solare sa creeze noi congestii şi fluxuri in bucla in punctele de interconexiune transfrontaliere.
Si acest avant al surselor regenerabile de energie va coincide cu liberalizarea pietelor de energie, care va aduce dupa sine intensificarea tranzactiilor si a fluxurilor transfrontaliere de energie.
Chiar si operatorii retelelor buclate de mare densitate vor fi probabil nevoiti sa depuna mari eforturi pentru a putea sa prevada fluxurile transfrontaliere, daca nu vor exista reguli obligatorii privind furnizarea de informatii standardizate legate de cererea si oferta de capacitate de transport a energiei electrice, a spus ACER.
Agentia are in plan sa fianalizeze elaborarea liniilor directoare-cadru privind operarea sistemului pana la sfarsitul anului si desfasoara o consultare asupra draftului acestora. Draftul supus consultarii include reguli care stipuleaza ca previziunile cu privire la variatiile aparute in producerea de energie trebuie sa circula si in afara granitelor, nu doar in cadrul pietelor nationale.
"Informatiile trebuie sa fie disponibile in toate zonele de control si pentru toate nivelurile de tensiune, atat pe orizontala cat si pe verticala", a declarat ACER intr-o evaluare de impact care a insotit draftul prezentat. "Aceasta este una dintre cele mai importante provocari pentru a obtine evaluari coerente si bine coordonate in materie de securitate operationala."
Liniile directoare-cadru vor fi transformate in coduri de retea detaliate de catre ENTSO-E. Codurile de retea vor deveni obligatorii din punct de vedere juridic dupa ce vor fi aprobate prin vot in cadrul Comisiei Europene.
(RAPOARTE ICIS Heren - EDEM 15137 / 20 iulie 2011)

Inapoi la index
Opcom Anunţuri
27/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
21/06/2022
21/06/2022