Home
Data de lansare a bursei bulgare de energie electrică pusă la îndoială – traderii
2014-11-20

Traderii de energie electrică bulgari sunt sceptici că mult aşteptata bursă de energie electrică a țării va fi lansată în 2015.
Un reprezentant al IBEX a declarat, în răspuns, că informațiile și termenele oficiale vor fi anunțate până la sfârșitul anului.
Bursa era de așteptat inițial să înceapă să funcţioneze înainte de sfârșitul acestui an. În aprilie compania deținută în proprietate de stat Independent Bulgarian Energy Exchange (IBEX) a primit licență pentru 10 ani în vederea înființării și operării bursei.
Conform unui plan de afaceri prezentat de companie (a se vedea EDEM 03 aprilie 2014), platforma de tranzacționare era de așteptat să ofere produse zilnice, săptămânale, lunare și anuale, cu începerea afacerii înainte de sfârșitul acestui an.
Piața este în ceva dezacord asupra a ceea ce va fi o dată mai realistă, cu descrierea, de către o sursă optimistă, a celui de al treilea trimestru al anului viitor ca fiind cel mai curând posibil.
Există un consens puternic că o lansare în 2015 nu mai este probabil să fie realizată, prima jumătate a anului 2016 fiind acum citată ca o dată mai realistă de către două surse, iar una indicând perspectiva unei lansări în anul 2017.
Și îndoielile survin în pofida insistenței pieței că lansarea platformei este "urgentă".
La sfârșitul lunii octombrie reglementatorul din domeniul energiei SEWRC a anunțat că proiectul bursei pentru ziua următoare și un viitor proiect de cuplare a pieței ar putea beneficia de fonduri provenite din programele de susținere a eficienței energetice și a energiei regenerabile.

(Sursa utilizată pentru traducere: © ICIS HEREN - RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 18226/20 noiembrie 2014; www.heren.com)

Inapoi la index