Home
COMUNICAT DE PRESĂ

(Bucureşti, 16 august 2010)

15 august 2000: S-a nascut un administrator al pietei pe harta europeana a energiei electrice

La zece ani de la infiintarea sa Opcom evidentiaza indeplinirea rolului si misiunii sale

Este foarte dificil de evaluat care a fost, cu zece ani in urma, prognoza privind evolutia si performanta operatorului pietei de energie electrica pentru deceniul 2000-2010. Ne place sa consideram ca, indiferent de cat de optimista a fost aceasta prognoza, realitatea depaseste asteptarile.
In primul rand, trebuie sa ne amintim ca la acel moment pe harta tranzactionarii energiei electrice europene doar Nord Pool pentru tarile nordice, Omel in Spania, APX in Olanda, cele doua burse de energie electrica din Germania care ulterior au fuzionat si Gielda Energie in Polonia erau reperele ce semnalau tranzactionarea centralizata, transparenta a energiei electrice. Rolul atribuit acestor medii de tranzactionare de catre initiatori a creat de la inceput doua formate diferite : operator de piata cu un portofoliu extins de obligatii referitoare la organizarea pietei de energie electrica sau o bursa furnizor al unui cadru de tranzactionare cu produse exclusiv standardizate. In urmatorii ani, alte tari vor urma unul dintre cele doua modele diferite.
Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania a fost creat in vederea functionarii corespunzator modelului caracterizat prin responsabilitati extinse, furnizand astfel o gama diversificata de servicii: ordine de merit, programarea unitatilor dispecerizabile, stabilirea pretului precum si decontarea pietei spot, dar totodata servicii importante ca programarea serviciilor de sistem, prognoza si decontarea tranzactiilor cu energie electrica.
Aceste atribute au fost stabilite prin Hotararea de Guvern nr. 627/2000 privind infiintarea, ulterior tintele au fost completate de Foaia de Parcurs din anul 2003, Legea energiei electrice, Strategia in domeniul energetic din anul 2007, legea 220/2008, modificata si completata prin legea 139/2010.
Toate acestea au definit rolul sau actual: sa stabileasca pretul energiei si sa furnizeze cadrul optim pentru tranzactionarea acesteia, dar si misiunea sa de a asigura cele mai bune conditii pentru tranzactionarea transparenta, anonima si sigura a productiei si consumului in Romania si de a contribui la integrarea pietelor de energie electrica din regiunea sud-est europeana. In timp, mecanismele de tranzactionare s-au schimbat, devenind astfel mai sigure prin furnizarea rolului de contraparte, au aparut piete noi, cum sunt cele dedicate certificatelor verzi, tranzactionarii contractelor bilaterale si facilitarea tranzactionarii instrumentelor de mediu.
An dupa an cantitatile si cotele de piata au crescut. Cifra cea mai relevanta, la zi, este cota de piata de 25% inregistrata in piata pentru ziua urmatoare la inceputul lunii august 2010, la timpul potrivit pentru a contribui la aniversarea primului deceniu de activitate. Aceasta urmeaza cotei record de piata de 35% reprezentand energie electrica tranzactionata pentru 2009 prin piata pentru ziua urmatoare si contractele la termen.
Dupa lansarea in aceasta vara a Platformei de Tranzactionare pentru Certificatele de Emisii si a noului web-site, Opcom intentioneaza sa intampine noul deceniu nu numai planificand dar si lansand noi produse si imbunatatind produsele existente. Piata intrazilnica este primul obiectiv, altele vor urma.
Pentru performanta si permanenta sa remodelare, Opcom multumeste tuturor sustinatorilor si autoritatilor, participantilor la piata, consultantilor si funizorilor IT.

Un gand deosebit pentru personalul societatii care prin efortul sau permanent a contribuit decisiv la constructia si performanta demonstrata in cei 10 ani de activitate!

COMUNICAT de PRESĂ 16.08.2010


Pentru detalii, vă rugăm contactaţi S.C. OPCOM S.A.
Victor IONESCU, Director general,
telefon +4 021 3071 450
fax +4 021 3071 400

Inapoi