Home

COMUNICAT de PRESĂ

(Viena, Berlin, Varșovia, Praga, Budapesta, București, Bratislava, 9 decembrie 2019)

Țările din 4M Market Coupling și cele din Multi Regional Coupling urmează a fi conectate până la sfârșitul anului 2020

Proiectul de Cuplare intermediară intră în faza de implementare

Operatorii Pieței de Energie Electrică Desemnați (OPEED) și Operatorii de Transport și Sistem (OTS) din Austria, Germania, Polonia și țările 4M Market Coupling (4M MC), respectiv Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia, anunță cuplarea piețelor din 4M MC cu cele din Multi Regional Coupling (MRC) prevăzută  pentru trimestrul al treilea din 2020. Proiectul DE-AT-PL-4M MC, de asemenea, denumit și proiect de Cuplare intermediară, a finalizat faza de proiectare și acum intră în faza de implementare.

Proiectul are ca scop cuplarea 4M MC și Multi-Regional Coupling (MRC) la nivel european prin introducerea alocării implicite pe bază de NTC pe 6 granițe (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT). Prin acest proiect se vor conecta țările 4M MC cu cele din MRC, realizând cuplarea unică a piețelor pentru ziua următoare din 23 de țări europene.

La 6 noiembrie 2019, autoritățile naționale de reglementare au salutat progresul înregistrat și și-au reconfirmat sprijinul pentru implementarea proiectului. Autoritățile aprobă sinergiile în procesul de implementare a Proiectului de Cuplare intermediară, care vor facilita evoluția către introducerea cuplării piețelor pe bază de fluxuri în regiunea Core*, soluția țintă finală.

 

*Regiunea Core (Core CCR) acoperă granițele dintre următoarele țări: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Franța, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

COMUNICAT de PRESĂ 09.12.2019 


Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
Victor IONESCU, Director general,
telefon +4 021 3071 450
fax +4 021 3071 400

Inapoi
Opcom Comunicate de presă