Home
Criza de energie electrica din Balcani dureaza mai mult decat s-a asteptat
2012-02-15

Criza de energie electrica din regiunea Balcanilor va dura probabil pana duminica (19 februarie), deoarece vremea rece si opririle de centrale electrice persista mai mult decat s-a asteptat. In acest moment nu este de asteptat ca, pana saptamana viitoare, presiunea asupra aprovizionarii cu energie electrica sa se reduca, desi anterior se prevazuse ca acest lucru se va intampla in saptamana in curs.
Preturile de tranzactionare au mai scazut fata de nivelurile record atinse anterior, pe durata valului de frig, dar energia electrica ramane mult mai scumpa decat la începutul iernii.

Bulgaria

Conexiunile transfrontaliere de energie electrica bulgare vor ramane inchise pana saptamana viitoare, pentru ca rezervele de carbune care alimenteaza centralele electrice din aceasta tara nu au fost inca restabilite.
Aprovizionarea cu energie a fost afectata, in continuare, datorita unei opriri de urgenta inregistrata la termocentrala de 670 MW Galabovo, detinuta de AES, a declarat miercuri (15 februarie) la Televiziunea Nationala Bulgara, ministrul bulgar al energiei Traycho Traykov.
Una dintre unitatile centralei mentionate a fost scoasa din functiune, iar cea de-a doua unitate lucreaza la 50% din capacitate, a spus Traykov.
"Frontierele vor ramane inchise pana cand vremea se va imbunatati si/sau toate rezervele de carbune vor fi restabilite. Cu toate acestea, cred ca, undeva, saptamana viitoare, Bulgaria va relua exporturile [de energie electrică]", a spus el.
La inceputul saptamanii in curs, Traykov spusese ca interconexiunile de energie electrica ar putea fi redeschise in aceasta saptamana, in cazul in care capacitatea de extractie a carbunelui de la minele Maritsa Est va creste pana la 100%, dar acest lucru nu s-a întamplat inca (a se vedea EDEM 13 februarie 2012).
Traderii de energie electrica din Balcani au raportat ca miercuri (15 februarie) a fost ceva activitate pe ecranele brokerilor bulgari, existand oferte separate pentru contractele pentru energia electrica in banda (baseload) cu livrare in martie `12, semstrul 2 `12 si trimestrul 3 `12.
De la inceputul anului au aparut sporadic cereri si oferte pe ecranele brokerilor – acest lucru reprezentand un semn incurajator pentru această piata extrem de nelichida.

Romania

Romania a continuat sa se confrunte cu conditii meteorologice severe si capacitatea de export a energiei electrice a fost limitata in cea mai mare parte a zilei, a declarat un trader roman.
Avand in vedere ca productia interna a ramas practic in intregime pe piata autohtona, pretul mediu pentru energia in banda (baseload) de pe piata pentru ziua urmatoare a OPCOM, bursa de energie electrica a tarii, a scazut, miercuri (15 februarie) la valoarea de 355,13 Lei/MWh (81,55 €/MWh), inregistrand o scadere cu 7% fata de ziua precedenta, dar memtinandu-se la o valoare mai ridicata decat cea mai mare valoare inregistrata inainte ca valul de frig sa provoace cresterea preturilor.

Serbia

Piata de energie electrica din Serbia a fost subaprovizionata, dar, marti (14 februarie), guvernul sarb a declarat ca situatia a fost adusa sub control. Livrarile de energie electrica ar trebui sa revina la normal lunea viitoare, cand este de astepat o imbunatatire a conditiilor meteorologice.
Cu toate acestea, se face in continuare recomandarea catre populatie sa economiseasca, cat mai mult posibil, energia electrica, deoarece va mai dura pana cand vor fi restabilite rezervele de energie.
Marti (14 februarie), consumul de energie electrica din Serbia a scazut, pentru prima oara de saptamana trecuta, sub 150 GWh si a fost restabilita furnizarea de carbune de la minele Kolubara, a declarat, miercuri (15 februarie), compania de stat de energie electrica EPS.
Cu toate acestea, stocurile hidro nu au crescut, astfel ca lacurile de acumulare vor trebui sa fie utilizate in mod strategic.
Penuria de energie actuala s-a reflectat si in preturile de tranzactionare de pe piata pentru ziua urmatoare din Serbia. Energia electrica in banda (baseload) cu livrarea in ziua de joi (16 Februarie) s-a tranzactionat la pretul de 135,00 €/MWh, iar cea cu livrarea in ziua de vineri (17 februarie) s-a tranzactionat la pretul de 143,00 €/ MWh.
Traderii din Balcani sunt in unanimitate de acord ca, pana cand nu se vor stabiliza temperaturile mai ridicate, preturile vor ramane foarte mari, in comparatie cu media preturilor inregistrate in aceasta iarna, pana la aceasta data.
Luni (13 februarie), compania EPS a primit acces prioritar la toate capacitatile transfrontaliere de transport, in conformitate cu un ordin de guvern, dat ca raspuns la mentinerea starii de urgenta (a se vedea EDEM 13 februarie 2012).

Macedonia

Masurile de reducere a consumului de energie electrica din Macedonia au ramas in vigoare, sistemul electroenergetic este insa stabil, inregistrandu-se si in aceasta tara, duminica (12 februarie), o scădere cu 4% a cererii de de energie electrica, a declarat guvernul macedoneana marti (14 Februarie).
In scopul satisfacerii nevoilor interne de consum, statul are in vedere pornirea termocentralei Negotino de 210 MW.
Luni (13 februarie), aceasta tara a fost obligata sa-si reduca, pana la sfârşitul lunii in curs, capacitatea de export, din cauza vremii foarte reci (a se vedea EDEM 13 februarie 2012).

Grecia

Joi (16 februarie), Grecia va opri exporturile de energie electrica pentru o perioada nedeterminata, ca urmare a deficitului din sistemul sau de gaze naturale.
ICIS Heren intelege ca sunt scoase din functiune capacitati de producere a energiei electrice pe gaze de pana la 900 MW, detinute de compania autohtona de stat PPC si de operatori privati, tara desfasurand o intensa activitate in incercarea de a cumpara LNG, in scopul echilibrarii sistemului afalat, in prezent, in criza.
(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 16032 / 15 FEBRUARIE 2012)


Inapoi la index