Home
Frontierele retelei electrice bulgare ar putea sa ramana inchise doua saptamani - spune ministerul
2012-01-23

Frontierele retelei electrice a Bulgariei vor ramane inchise pana cand se vor reface rezervele de combustibil, aceast lucru putand dura chiar si doua saptamani. Cu toate acestea, traderii se asteapta ca pana la inceputul lunii februarie sa se restabileasca fluxurile normale de energie electrica.
Greva de la minele de carbune care alimenteaza centrala termoelectrica de 1,6 GW Maritsa Est si centralele din jurul acesteia, s-a incheiat in noaptea zilei de duminica (22 ianuarie), cu reinceperea lucrului de luni (23 ianuarie), a confirmat luni o purtatoare de cuvant de la Maritsa Est.
Vineri (20 ianuarie), operatorul de transport al energiei electrice bulgar ESO a inchis insa frontierele retelei electrice din aceasta tara pana cand vor fi refacute rezervele de combustibil de la centralele electrice pe carbune (a se vedea EDEM 20 ianuarie 2012). Conform declaratiei unei purtatoare de cuvant din cadrul ministerului bulgar al energie, refacerea rezervelor ar putea dura pana la doua saptamani.
Potrivit traderilor din Bulgaria, refacerea rezervelor de carbune este o chestiune de zile si ar trebui sa dureze mai putin de doua saptamani. "Nu cred ca in luna februarie va mai exista vreo problema", a spus un trader.
Date aparute pe website-ul ESO au aratat ca luni (23 ianuarie) au existat fluxuri transfrontaliere de tranzit catre Serbia, Macedonia si Grecia.
Inchiderea retelei electrice bulgare pentru importuri si exporturi a condus la aparitia unor cresteri de preturi pe bursele de energie electrica din regiune, pretul pentru energia electrica in baza (baseload) de pe piata pentru ziua urmatoare atingand 100,08 €/MWh pe bursa maghiara HUPX si 347,46 Lei/MWh (79,93 €/MWh) pe bursa romana OPCOM.
Greva pe termen nelimitat de la minele Maritsa Est a inceput pe 15 ianuarie, dupa mai bine de o luna de negocieri intre sindicat si managementul de la Maritsa Est. Lucratorii au cerut bonusuri suplimentare pentru anul 2011 si imbunatatirea conditiilor de munca (a se vedea EDEM 16 ianuarie 2012).
Partile au ajuns la un acord duminica noaptea si grevistii a semnat un contract cu caracter obligatoriu pentru reluarea imediata a lucrului, a declarat o purtatoare de cuvant de la Maritsa Est.
(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 16015 / 23 ianuarie 2012)

Inapoi la index