Home
Republica Moldova face demersuri pentru conectarea la sistemul UE
2012-01-16
Republica Moldova si Ucraina au facut cere pentru a adera la Reteaua Europeana a Operatorilor de Sisteme de Transport al Energiei Electrice (ENTSOE), in incercarea de a creste fluxurile de energie electrica transmise catre UE si pe cele venite dinspre UE, a declarat pentru ICIS Heren un inalt reprezentant al Ministerului Economiei din Republica Moldova.
In prezent cele doua tari opereaza fluxuri de energie electrica reduse catre UE. Conform declaratiei lui Vadim Ceban, director al Departamentului pentru Securitate si Eficienta Energetica, s-a solicitat alaturarea la ENTSOE pana cel tarziu in anul 2020. Ceban a declarat ca Republica Moldova si tara vecina Romania au construit o linie electrica transfrontaliera de 110kV intre Felciu si Gotesti.
Linia va permite fluxuri de pana la 80 MW in cadrul regimului actual sau de 100 MW in cadrul regimului ENTSOE. Nu s-a precizat cand linia va deveni operationala comercial. Ceban a afirmat ca Romania si Republica Moldova au in vedere si retehnologizarea unei interconexiuni de 400 kV, care a fost construita in perioada sovietica.
Linia Vulcanesti-Isaccea poate opera fluxuri de pana la 1GW, dar si-a redus exporturile doar pana la maximum 80 MW.
Reabilitarea si construirea de linii de transport intre cele doua tari este parte a unui proiect mai larg de a consolida legaturile politice si economice dintre cele doua state.
(RAPOARTELE ICIS Heren - EDEM 16010 / 16 ianuarie 2012)

Inapoi la index