Home
Romania se alatura proiectului de cuplare a pietelor de energie electrica
2011-12-20

Partile interesate aferente pietei de energie electrica din Romania au inceput discutiile in vederea aderarii la un proiect de cuplare a pietelor care ar putea conduce, pe termen scurt, la integrarea deplina si armonizarea platformelor de tranzactionare din regiune, se spune intr-un comunicat emis marti (20 decembrie) de catre bursa romana de energie electrica OPCOM.
OPCOM, impreuna cu Transelectrica si ANRE, operatorul de retea si respectiv autoritatea de reglementare, si-au exprimat oficial intentia de a coopera cu omologii lor cehi, slovaci si maghiari in vederea realizarii unei piete de energie electrica complet integrate.
Acest proiect este in conformitate cu directivele UE, care prevad crearea, pana in 2014 - 2015, a unei piete europene pe deplin integrate.
In prezent, proiectul este coordonat de partile interesate relevante din Republica Ceha, Slovacia si Ungaria.
Intr-o declaratie emisa catre presa, MAVIR, operatorul de retea maghiar, a spus: "Grupul de coordonare al proiectului ceho-slovaco-ungar de cuplare a pietelor (MC) a aprobat cererea oficiala a operatorului pietei romanesti (OPCOM), a operatorului de sistem si de transport Transelectrica si a ANRE (reglementatorul roman) de a se alatura proiectului. Saptamanile urmatoare vor incepe dialoguri reciproce privind colaborarea mai intensa si armonizarea proceselor de integrare."
MAVIR a declarat ca saluta, de asemenea, interesul pentru colaborarea cu grupul director al MC al partilor interesate din Polonia.
Planul UE de armonizare a pietelor pentru ziua urmatoare din Europa are drept scop sa aduca mai multa lichiditate si sa faciliteze tranzactiile transfrontaliere din intreaga Uniune prin aplatizarea diferentelor de preturi dintre piete.
Decizia Bruxelles-ului de a implemenata, pana in anul 2014, cuplarea preturilor pentru ziua urmatoare pe toate pietele angro de energie electrica urmeaza sa fie extinsa si la sud-estul Europei, care se spera ca se va alatura restului blocului de tari UE nu mai tarziu de anul 2015 (a se vedea EDEM 8 decembrie 2011).

(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 15245 / 20 decembrie 2011)

Inapoi la index