Home
Transmiterea cu intarziere a planurilor NIM ar putea conduce la amanarea alocarii emisiilor pana in 2013
2011-12-07

Inca doua tari – Malta si Romania – au transmis planurile cu Masurile de Implementare la nivel National (NIM), evidentiind necesitatile lor privind alocarea gratuita de emisii de carbon in cadrul Schemei UE de Tranzactionare a Emisiilor (EU-ETS) pentru 2013-2020, astfel ca numarul total de planuri NIM transmise pana acum a ajuns la 7.
Toate cele 27 de state membre ale UE au avut obligatia sa transmita NIM-urile Comisiei Europeane pana la data de 30 septembrie, dar numai patru tari au respectat acest termen.
Transmiterea cu intarziere a NIM-urilor va conduce la amanarea realizarii procesului de alocare a cotelor gratuite de emisii pentru industrie pentru perioada 2013-2020 de aplicare a schemei EU ETS, a declarat Directia Generala „Combaterea Schimbarilor Climatice” din cadrul Comisiei Europeane.
Alocarile finale de cote gratuite de emisii vor putea fi facute numai dupa ce vor fi transmise si evalute toate planurile NIM, dar o serie de state membre au comunicat ca vor inregistra „intarzieri semnificative".

Ca atare, s-ar putea ca alocarea finala sa se realizeze dupa ianuarie 2013, momentul de incepere a fazei a III-a EU ETS, fapt care "provoaca incertitudine pentru industriile europene si pentru deciziile acestora privind investitiile", a declarat Comisia.
Intarzierile de transmitere ar putea avea un efect de domino asupra pietei de emisii de carbon, vanzatorii industriali potentiali retinandu-se sa mai faca tranzactii, deoarece este putin probabil ca acestia sa-si vanda surplusul de emisii inainte sa stie exact cate permisii de emisii vor primi dupa anul 2012 (a se vedea EDCM 11 noiembrie 2011).
Comisia ar putea lansa proceduri de infringement impotriva tarilor care intarzie transmiterea NIM-urilor, a confirmat miercuri (7 decembrie) o purtatoare de cuvant, dar ea a refuzat sa faca comentarii asupra ceea ce ar implica aceste proceduri de infringement.
Nu vor fi publicate detalii cu privire la listele cu optiunile tarilor membre privind alocare gratuita de emisii inainte de primirea tuturor NIM-urilor.
Polonia, Cipru, Letonia si Lituania si-au transmis NIM-urile inainte de data limita de 30 septembrie (a se vedea EDCM 27 octombrie 2011). Acestea au fost urmate de Estonia, in luna noiembrie.
Anterior Republica Ceha, Danemarca, Irlanda, Ungaria, Suedia si Marea Britanie au declarat ca isi vor transmite NIM-urile pana la sfarsitul anului 2011, in timp ce Germania, Finlanda, Franta, Olanda si Spania au declarat ca vor face acest lucru in 2012.

(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 6236 / 07 decembrie 2011)

Inapoi la index