Home
O companie chineza are in vedere proiectul nuclear din Romania
2011-10-20
Nuclearelectrica din Romania si Nuclear Power Group din China au semnat un acord de confidentialitate cu privire la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, singura centrala nucleara din Romania, a declarat miercuri (19 octombrie) Ministerul roman al Economiei.
Cele doua companii investigheaza tipurile de investitii necesare pentru constructia celor doua grupuri nucleare, cu o putere totala instalata de 1,4 GW. Nu au fost furnizate detalii suplimentare de catre guvernul roman in legatura cu acest subiect.
La inceputul anului, companiile RWE din Germania, GDF SUEZ Franta, ČEZ din Republica Ceha si Iberdrola din Spania s-au retras din acest proiect, al carui termen de finalizare este anul 2017 (a se vedea EDEM 22 ianuarie 2011).
RWE, CEZ şi GDF SUEZ detineau fiecare cate o participatie de 9,15% din actiuni, in timp ce Iberdrola deţinea 6,2%. In urma retragerii acestor companii, Nuclearelectrica a ramas singura parte interesata din EnergoNuclear, consortiul infiintat pentru a supraveghea managementul proiectului, in valoare de 4 miliarde de €, de construire a celor doua unitati insumand 1,4 GW.
Ulterior, guvernul roman a declarat ca ia in considerare prelungirea termenului de finalizare pana dupa anul 2017, deoarece are in vedere noi oferte, de la potentiali investitori, din Coreea de Sud, China, Rusia si SUA (a se vedea EDEM 23 februarie 2011). Compania China Nuclear Power Engineering este membra a China Guangdong Nuclear Power Group si este specializata in realizarea de proiecte nucleare interne.
(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 15202 / 20 Octombrie 2011)

Inapoi la index