Home
Focalizare: Urmele lăsate de certificatele EUA furate în recentele atacuri informatice
2011-02-02

Conform declarației unui purtător de cuvânt (din 2 februarie), Comisia Europeană nu va înființa o platformă centralizată care să afișeze seriile certificatelor EUA furate. Acest tip de platformă a fost propusă atât de către burse, cât și de asociațiile traderilor, însă Uniunea Europeană nu deține suficientă putere juridică pentru a putea dezvălui aceste detalii.
Aceasta înseamnă că traderii vor continua să se bazeze pe informațiile legate de certificatele EUA furate de pe paginile web ale registrelor naționale (dacă acestea există).
Surse ale registrelor și companiilor care au căzut victimă furturilor au declarat pentru ICIS Heren că urmele lăsate de certificatele EUA furate prin atacurile informatice din luna ianuarie a acestui an și din anul 2010 conduc către Suedia, România, Liechtenstein, Germania și Estonia.
Se presupune că certificatele EUA sunt blocate cel puțin la nivelul acestor țări.
Suedia a interceptat aproximativ 200.000 certificate EUA care au fost sustrase din contul guvernului austriac, conform propriei sale agenții pe probleme de energie.
Conform afirmațiilor unor persoane oficiale din cadrul registrului ceh, unele certificate EUA furate din conturile ČEZ și Blackstone Global Ventures sunt în prezent blocate în Marea Britanie, Germania și Estonia.
O sursă a Blackstone Global Ventures a mai declarat că au existat raportări care localizau aceste certificate EUA în România. Cu toate acestea, ICIS Heren nu a fost în măsură să confirme acest lucru.
Producătorul de ciment elvețian, Holcim, victimă a atacurilor informatice de anul trecut asupra registrului românesc, a declarat că investigațiile realizate cu privire la certificatele EUA lipsă au inclus Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia și Israel.
Aceasta nu înseamnă că certificatele EUA au trecut în mod obligatoriu prin aceste registre, dar că infractorii au legături cu aceste state. Anumite certificate EUA ale Holcim au fost reurnate mai devreme din registrul din Liechtenstein.
Producătorul de ciment grec, Halyps, a afirmat că certificatele sale EUA sustrase sunt blocate undeva în Europa însă au refuzat să precizeze unde anume. Se presupune că investigația a implicat poliția românească.

(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDCM 6022/ 2 februarie 2011)

Inapoi la index
Opcom Anunţuri
27/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
23/06/2022
21/06/2022
21/06/2022