Home
Canada vrea sa participe la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
2010-04-06

Canada doreste sa continue colaborarea cu România pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara din Cernavoda, a declarat ambasadorul canadian Franco D. Pillarella, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanti ai Canadei si ai Guvernului României desfasoara, în prezent, negocieri pentru finalizarea centralei nucleare de la Cernavoda, prin construirea reactoarelor 3 si 4, a anuntat, marti (23 mai), ambasadorul canadian Franco D. Pillarella, aflat la Iasi cu ocazia unui forum de afaceri româno-canadian.

"Unitatea numarul 2 a Centralei de la Cernavoda va fi terminata si functionala la începutul anului 2007, daca nu apar întârzieri neprevazute. Dupa punerea în functiune a celui de-al doilea reactor, centrala va acoperi 20% din necesarul de electricitate al României. Canada doreste sa continue colaborarea exemplara cu tara dumneavoastra în acest domeniu. Deja purtam negocieri pentru construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei", a declarat presei Franco D. Pillarella.

Compania de proiect care va construi reactoarele 2 si 3 de la Cernavoda ar putea asigura un capital initial în valoare de circa 660 de milioane de euro, reprezentând 30% din costurile totale estimate, diferenta de 70% urmând sa provina din împrumuturi fara garantii guvernamentale, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarâre de Guvern.

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a propus Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, costurile estimate fiind de 2,2 miliarde de euro, suma care include cheltuielile financiare si dobânzile pe perioada constructiei.

Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.

În prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura peste 10% din consumul national de energie electrica.

(MEDIAFAX)


Inapoi la index
Ştiri