Home
Platforma intrazilnică din Turcia urmează să înceapă cu 129 traderi
2015-06-30

Mult aşteptata piaţă intrazilnică din Turcia urmează să fie lansată marți la 18:00, ora Istanbul, cu 129 de participanţi înregistrați pentru tranzacționare.
Platforma (n.t. - operaţională) 24 ore va fi găzduită de PMUM, platforma pentru ziua următoare existentă şi administrată de TEIAS, operatorul reţelei (n.t. – de transport), până la 1 septembrie.
Toate operaţiunile curente pentru ziua următoare şi intrazilnice realizate de PMUM vor fi transferate la noua bursă pentru ziua următoare, EPIAS, după data respectivă, a declarat marţi pentru ICIS o sursă de la reglementator, EPDK.
Platforma PMUM a întâmpinat o serie de probleme tehnice în prima parte a zilei, dar pagina web a fost gata şi operaţională până în după-amiaza zilei de marţi.
Sursa a afirmat pentru ICIS că este probabilă tranzacţionarea a până la 600 MWh pe bază orară în piaţa intrazilnică, sau echivalentul estimat la 8-10 % din volumele actuale ale tranzacţiilor din piaţa pentru ziua următoare PMUM.
Un participant la piaţă a salutat ştirile, dar a afirmat că pentru traderi poate fi dificilă optimizarea portofoliilor lor dacă nu sunt disponibile date în timp real.
“Este necesară publicarea informaţiilor în timp real referitor la disponibilităţile şi retragerile din funcţiune în sistem,” a precizat el.
O sursă de la reglementatorul EPDK a precizat că participanţii la piaţă aveau dreptate să se plângă referitor la absenţa, deocamdată, a datelor în timp real.
“Încercăm să obligăm distribuitorii [de energie electrică] să îşi extindă contorizarea în timp real şi să împărtăşească datele respective cu alţi participanţi,” a afirmat acesta. “Dacă am fi avut bani am fi avut acum mai multe date în timp real.”
EPDK a dorit să continue cu lansarea, având în vedere că fusese întârziată deja de patru ori de la punerea pentru prima dată în discuţie în 2013.
O serie de surse active în piaţă s-au temut că platforma ar putea fi întârziată din nou datorită lipsei de personal la TEIAS.
Cu toate acestea, sursa EPDK a declarat marţi că au fost angajaţi 10 noi salariaţi şi că vor lucra împreună cu colegii de la TEIAS pentru operarea platformei în orele de noapte.
Personalul va fi apoi transferat la EPIAS odată ce îşi începe funcţionarea în septembrie.

(Sursa utilizată pentru traducere: © ICIS HEREN - THE ICIS HEREN REPORTS - EDEM 19124 / 30 iunie 2015; www.heren.com)


Inapoi la index