Home
Turcia si ENTSO-E extind perioada de proba pentru interconexiunea turca
2012-09-12

Operatorul turc de retea TEIAS si ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) au fost de acord sa prelungeasca cu inca un an perioada de proba pentru interconexiunea dintre Turcia si Bulgaria si Grecia, au confirmat ambele parti miercuri (12 septembrie).
Era de asteptat ca in aceasta luna Turcia sa finalizeze a treia si ultima faza a procesului de interconectare si sa treaca de la schimburi de energie electrice reduse cu zona sincrona a UE la schimburi comerciale complete.
Decizia de a amana cu un an trecerea la schimburile comerciale complete a fost luata in urma problemelor aparute in aceasta vara, cand suprasolicitarile provocate de furnizarea de energie electrica pentru irigatiile din agricultura au condus la aparitia de dezechilibre in sistem (a se vedea EDEM 28 august 2012).
"Am convenit cu ENTSO-E saptamana trecuta sa amanam interconectarea completa de inca un an," a declarat o sursa din cadrul TEIAS.
"Decizia a fost luata in urma unor probleme intampinate in sud-estul Turciei, in special in sistemul de distributie."
Sursa a spus ca se afla in curs de realizare investitii pentru a minimiza pierderile de energie electrica in timpul sezonului de varf de consum, cum a fost vara aceasta.
Turcia a inceput perioada de proba aferenta interconectarii cu Bulgaria si Grecia in septembrie 2010 si a finalizat doua etape tehnice ale acesteia. Faza actuala, a treia, care a inceput în iunie 2011, permite partilor implicate sa schimbe intre ele cantitati limitate de energie electrica.
Partile implicate spun ca schimburile transfrontaliere au condus la o crestere a lichiditatii pe piata interna turca.
Initial, se preconizase ca incheierea ultimei faze a perioadei de proba sa aiba loc in septembrie anul trecut, dar a fost apoi amanata pentru aceasta luna (vedea EDEM 20 septembrie 2011).
(RAPOARTELE ICIS HEREN - EDEM 16176 / 12 SEPTEMBER 2012)


Inapoi la index