Home

Un pas inainte catre transparenta pietei de energie electrica : OPCOM publica pretul de atribuire pe PCCB

(Bucuresti, 13 februarie 2007) Ministerul Economiei si Comertului a impus in ultima perioada un ritm alert de transparentizare a pietei de energie electrica. Dupa publicarea cotelor de piata ale furnizorilor, a urmat ca pretul contractelor bilaterale tranzactionate pe platforma PCCB a OPCOM sa reprezinte tinta atentiei Ministerului.

Dupa vizita facuta la OPCOM de ministrul economiei si comertului, in care i-au fost prezentate mecanismele pietelor centralizate si publicarea rezultatelor tranzactiilor din aceste piete pe site-ul OPCOM, a fost pus sub semnul intrebarii singurul element lipsa: publicarea pretului de atribuire a contractelor bilaterale.

Pana la aceasta data website-ul OPCOM publica pentru piata centralizata a contractelor bilaterale in vederea organizarii licitatiilor urmatoarele: procedurile, preturile de deschidere, cantitatile ofertate, perioada de livrare si data inceperii livrarii, contractul aferent ofertei, iar in urma incheierii tranzactiilor rezultatele zilei de licitaţie: părţile contractante şi lista participanţilor la licitaţie.

In vederea perfectionarii cadrului de tranzactionare, conducerea Ministerului Economiei si Comertului a intreprins demersuri catre Autoritatea de Reglementare pentru publicarea pretului de atribuire si transparentizarea deplina a Pietei Centralizate a Contractelor Bilaterale. In acest context, solicitarea OPCOM de publicare a acestui pret a primit din partea autoritatii un aviz favorabil cu data de 9.02.07. In urma primirii avizului si a noii versiuni a proceduri aprobate, in data de 13.02.07, OPCOM a publicat noua procedura si, incepand cu data avizului, preturile de atribuire.

Reamintim ca, in spiritul demersului european pentru transparenta pietelor de energie electrica, pentru piata pentru ziua urmatoare sunt publicate din 30 iunie 2005, data lansarii noilor mecanisme de tranzactionare procedurile, preturile orare stabilite si volumele orare tranzactionate, precum si graficele ilustrand modul de formare a preturilor orare, urmarirea acestora furnizand participantilor o informatie oficiala menita sa aduca incredere in mecanismele utilizate si sa identifice oportunitatile de tranzactionare, stimuland interesul investitorilor.

De asemenea, OPCOM intentioneaza sa publice pe website un succint raport lunar continand grafice ce vor ilustra tendintele preturilor produselor tranzactionate.


COMUNICAT DE PRESA 13.02.2007

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi S.C. OPCOM S.A.
Victor IONESCU, Director general,
telefon +4 021 3071 450
fax +4 021 3071 400

Inapoi
Opcom Comunicate de presă