Home

Bursa poloneză de energie (TGE) și Bursa română de energie (OPCOM) devin membri ai inițiativei Cuplării prin Preț a Regiunilor (PCR)

5/1/2016 - Bucureşti / Madrid / Oslo / Paris / Praga / Roma / Varşovia

Bursele PCR salută alăturarea Bursei poloneze de energie (TGE) și a Bursei române de energie (OPCOM) ca noi membri PCR, stabilind în continuare PCR ca fundament pentru piața unică europeană de energie electrică pentru ziua următoare.

TGE și OPCOM se alătură burselor existente de energie care au dezvoltat soluția PCR (EPEX SPOT, GME, Nord Pool Spot, OMIE şi OTE). PCR permite în prezent cuplarea piețelor de energie electrică pentru ziua următoare în 23 de țări, reprezentând peste 90% din consumul de energie European.

Implicarea TGE în PCR și statutul său de membru cu drepturi depline în cadrul proiectului MRC sunt dovezi grăitoare privind determinarea TGE de a se angaja atât în activitățile regionale, precum și în activitățile de integrare pan-europene. Participarea OPCOM la lansarea cu succes a proiectului regional de cuplare 4M MC, iar acum implicarea deplină în PCR, ilustrează dedicarea sa de a contribui permanent la dezvoltarea pieței europene unice a energiei.

PCR a fost creat pentru a oferi o soluție de cuplare unică prin preț pentru piețele de energie electrică pentru ziua următoare folosind un algoritm unic de calcul al prețurilor la energie electrică în Europa (Euphemia) și o alocare eficientă a capacității transfrontaliere. Acest lucru este crucial pentru a atinge obiectivul general al UE de creare a unei piețe europene armonizate de energie electrică; este de așteptat să crească lichiditatea, eficiența și bunăstarea socială.

PCR se bazează pe trei principii: utilizarea unui algoritm unic, funcționarea robustă și responsabilitatea fiecărei burse de energie. Utilizarea unui algoritm unic oferă o determinare corectă și transparentă a prețurilor la energia electrică pentru ziua următoare în Europa și a fost dezvoltat prin respectarea caracteristicilor specifice ale diferitelor piețe de energie din Europa. În consecință, optimizează bunăstarea generală și crește transparența.

Sistemul PCR permite partajarea ofertelor anonimizate și a capacități de transport transfrontaliere între bursele de energie electrică, cu scopul de a calcula prețurile zonei, precum și alte prețuri de referință și fluxurile transfrontaliere pentru toate zonele de ofertare implicate.

PCR a creat o structură de guvernanță bazată pe un Acord de co-proprietate PCR și un Acord de cooperare PCR, care oferă împreună un cadru contractual care s-a dovedit eficient pentru gestionarea cooperării între bursele membre PCR.

Prin dezvoltarea în comun a unui algoritm pan-european de cuplare a pieței și coordonarea structurilor de guvernanță între bursele de energie electrică, iniţiativa Cuplării prin Preţ a Regiunilor (PCR) este deja o soluție operațională pentru realizarea Modelului țintă european al pieței pentru ziua următoare în conformitate cu Regulamentul (UE) 1222 / 2015 din 24 iulie 2015 (de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacității și gestionarea congestiilor - CACM).

Având ca scop dezvoltarea unei cooperări depline în întreaga Europă, inițiativa PCR este deschisă oricărei burse europene de energie care doreşte să se alăture.

COMUNICAT de PRESĂ 5.1.2016

Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
Victor IONESCU, Director general,
telefon +4 021 3071 450
fax +4 021 3071 400

Inapoi
Opcom Comunicate de presă