Home
COMUNICAT DE PRESĂ

(București, 26 mai 2010)

OPCOM lanseaza Platforma de Tranzactionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de sera (PTCE) in data de 1 iunie

Prin Ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri nr.941/19.05.2010 a fost aprobat Regulamentul de organizare si functionare a Platformei de Tranzacţionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de seră (PTCE) din cadrul SC OPCOM SA. Regulamentul este rezultatul colaborarii dintre reprezentantii SC OPCOM SA si cei ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Directia Infrastructura Calitatii si Mediu si Directia Generala Energie, Petrol si Gaze, in vederea oferirii unui cadru de tranzactionare centralizata a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, in conditii de transparenta si echidistanta.

Operatorul pietei de energie electrica, SC OPCOM SA este organizatorul si administratorul pietelor centralizate destinate tranzactionarii transparente a energiei electrice, pentru orizonturile de livrare incepand cu ziua urmatoare pana la termene lungi de livrare ce pot depasi un an, functie de cerintele participantilor la piata. De asemenea este operatorul pietei certificatelor verzi, administrand Registrul certificatelor verzi si Piata Centralizata a Certificatelor Verzi.

Programul strategic al Uniunii Europene definit prin pachetul legislativ “Clima-energie” (6 aprilie 2009) stabileste un numitor comun intre obiectivele de mediu si cele de dezvoltare energetica durabila, unul dintre motivele pentru care, ca si pentru certificatele verzi, tranzactionarea certificatelor de emisii este organizata prin intermediul unor platforme ale mediilor de tranzactionare a energiei electrice sau care initial au fost dezvoltate de aceste medii.

Regulamentul de organizare si functionare a Platformei de Tranzactionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de sera, aprobat prin Ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri creeaza cadrul de organizare a sesiunilor de licitatie, atat in sistem licitatie publica cat si in sistem tranzactionare continua pe platforma electronica, pentru fiecare oferta de vanzare sau cumparare a certificatelor de emisii propusa de catre un participant inscris la Platforma de Tranzactionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de sera (PTCE).

Primul mecanism dezvoltat in baza regulamentului va fi cel bazat pe organizarea de sesiuni de licitatie publica si va fi lansat in data de 1 iunie. In urma sesiunilor de licitatie vor fi incheiate contracte bilaterale conform termenilor contractuali propusi de catre initiator impreuna cu oferta.

Acest mecanism simplu de tranzactionare se doreste a fi un prim instrument in asigurarea numarului necesar de certificate sau pentru atragerea de surse de finantare pentru operatorii din planul national de alocare.

In vederea definitivarii regulilor de tranzactionare si a caracteristicilor produselor standard ce urmeaza a fi dezvoltate in continuare, SC OPCOM SA organizeaza Grupul Tehnic pentru tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Prima intalnire a grupului va avea loc in data de 28 mai 2010.

Incepand cu aceeasi data entitatile interesate vor putea solicita inscrierea pentru participarea pe Platforma de Tranzacţionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de seră (PTCE) in conformitate cu prevederile regulamentului de organizare si functionare, ale procedurii operative si conventiei de participare ce vor fi publicate pe web-site-ul OPCOM.

COMUNICAT de PRESĂ 26.05.2010


Pentru detalii, vă rugăm contactaţi S.C. OPCOM S.A.
Lucian Palade, Director Directia Dezvoltare Produse si Tranzactii,
telefon +4 021 3071 454
fax +4 021 3071 400

Inapoi
Opcom Comunicate de presă