Home

COMUNICAT DE PRESĂ
30 ianuarie 2013


România şi Polonia urmează să se alăture cuplării pieţelor din Cehia, Slovacia și Ungaria

Pe 28 ianuarie 2013 reprezentanţi ai autorităţilor naţionale de reglementare, operatorilor de transport şi sistem şi ai operatorilor de piaţă din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi România s-au întîlnit la Budapesta pentru a agrea începerea colaborării structurate cu scopul de a examina şi pregăti integrarea pieţelor de energie electrică pentru ziua următoare din cele cinci ţări.

Cuplarea pieţelor pentru ziua următoare de energie electrică din Cehia, Slovacia şi Ungaria şi-a dovedit beneficiile pentru participanţii la piaţă încă de la lansarea sa în luna septembrie 2012. Extinderea spre ţările vecine solicitante România şi Polonia constituie un pas logic înspre formarea pieţei interne europene de energie.
Reprezentanţii reglementatorilor naţionali (ERÚ, ÚRSO, HEO, URE, ANRE), ai operatorilor de transport şi de sistem (ČEPS, SEPS, MAVIR, PSE, Transelectrica) şi ai operatorilor de piaţă (OTE, OKTE, HUPX, TGE, OPCOM) s-au întîlnit pe 28 ianuarie în Budapesta pentru a discuta viitoarea integrare şi extinderea cuplării pieţelor pentru ziua următoare. Concluziile reuniunii au confirmat disponibilitatea şi pregătirea pentru o colaborare intensă şi abordare comună în vederea confirmării fezabilităţii tehnice. S-a convenit lansarea unui proiect comun de evaluare a căilor posibile de parcurs şi de selectare a formei celei mai adecvate şi eficiente de integrare a pieţelor.
Toate părţile şi-au declarat bunăvoinţa şi intenţia de a semna un Memorandum de înţelegere care să definească domeniul şi aspectele principale ale acestei colaborări.


Mai multe informații


Inapoi
Opcom Comunicate de presă