Home

IP/08/1484

Bruxelles, 10 Octombrie 2008

Consiliul European a decis asupra pachetului legislativ pentru energie: un pas esenţial înspre realizarea pieţei interne de energie

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, şi Comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs au salutat astăzi acordul la care au ajuns Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană în privinţa pachetul legislativ din 2007 al Comisiei Europene pentru piaţa UE de energie electrică şi gaz. Acest acord va permite multe dintre beneficiile unei pieţe de energie deschise şi competitive, printre care: preţuri corecte pentru populaţie şi industrie, oportunităţi de afaceri pentru companiile noi sau pentru cele mici (spre exemplu, cele care investesc în sursele regenerabile de energie), precum şi condiţii clare de investiţii în noi centrale electrice şi reţele de transport, ceea ce ar determina o creştere a siguranţei furnizării şi o diminuare a riscului de întreruperi.

Preşedintele Baroso a declarat: „Sunt încântat de aceste veşti extrem de bune pentru consumatorii şi companiile din Europa. Acesta este un pas esenţial înspre definitivarea pieţei unice şi furnizează o noua baza pentru discuţiile de săptămâna viitoare ale Consiliului European pe tema securităţii energetice. Mai mult decât atât, oferă un impuls eforturilor noastre de a ajunge în luna decembrie la un acord cu privire la pachetului legislativ "energie – schimbări climatice".
Comisarul Piebalgs a declarat: „Sunt mulţumit de faptul că Statele Membre susţin demersul Comisiei Europene de a crea o piaţă internă reală de energie. Piaţa internă este fundamentală pentru îndeplinirea celor trei obiective ale UE în domeniul energiei: o economie europeană competitivă, siguranţa aprovizionării cu energie şi durabilitatea.”
O piaţă competitivă va micşora costurile suportate de populaţie şi de companii şi ar stimula eficienţa energetică şi investiţiile în domeniul energiei. Aceasta este de o importanţă crucială pentru ca mecanismul de tranzacţionare a certificatelor de emisii să funcţioneze corect. O Piaţă unică de Energie care funcţionează în mod eficient şi este competitiva poate să furnizeze avantaje majore în ce priveşte siguranţa aprovizionării. Statele Membre recunosc faptul că sunt necesare mai multe eforturi pentru a crea o piaţă europeană reală de gaz şi energie electrică şi pentru a avea o piaţă cu adevarat competitivă.
Principalul obiectiv al pachetului legislativ, în forma în care acesta a fost propus de Comisia Europeană în septembrie 2007 şi în care acesta a fost aprobat astăzi de Miniştrii Energiei, este de a avea o piaţă internă completă de energie, caracterizată de o concurenţă deschisă şi o reglementare efectivă. O reţea europeană reală ar trebui să funcţioneze ca o singură reţea. Pentru îndeplinirea acestor obiective este necesară o serie de măsuri, cele mai multe dintre ele fiind de natură tehnică.
În vederea prevenirii discriminărilor sunt necesare noi reguli, cum ar fi o separare mai clară între producerea şi distribuţia de energie. Consiliul European a reţinut trei opţiuni de separare care repun în discuţie aceasta problema.
De asemenea, este important să funcţioneze o reglementare extinsă la nivel european, nu in cele din urma pentru facilitarea tranzacţionarii transfrontaliere a energiei electrice. Statele Membre au fost de acord cu privire la înfiinţarea unei Agenţii pentru Cooperarea Reglementatorilor din Energie, care să ia în considerare interesele europene.
Aceste măsuri sunt esenţiale pentru a asigura crearea unei suficiente capacităţi noi de producţie de energie electrică în Europa. Miniştrii Energiei şi Comisia Europeană sunt convinşi de faptul că sunt necesare investiţii masive pentru a asigura capacitatea şi transportul.
Ulterior acordului de astăzi al Consiliului European, Consiliul, Parlamentul European şi Comisia vor demara negocieri pentru a găsi un compromis. Întregul pachet legislativ se aşteaptă a fi adoptat în prima jumătate a anului 2009.

Declaraţia pentru presă este disponibilă aici.


Inapoi
Opcom Comunicate de presă