Home

COMUNICAT DE PRESA 09.11/2005
Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale administrata de OPCOM

OPCOM lanseaza serviciul de tranzactionare a contractelor de vânzare-cumparare de energie electrica începând cu 1 decembrie 2005, numit generic Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB)

Începând cu 1 decembrie 2005, în vederea organizarii unui mediu transparent de atribuire prin oferta publica care sa conduca la încheierea de contracte de vânzare-cumparare de energie electrica, pentru termene de livrare de cel putin o luna, OPCOM pune la dispozitia participantilor serviciul PCCB.

Cadrul legislativ de organizare si functionare a PCCB este pregatit de un grup de lucru sub conducerea Ministerului Economiei si Comertului si supravegherea Autoritatii de Reglementare în domeniul Energiei.
Grupul de lucru este format din S.C. Complexul Energetic Craiova S.A., S.C. Complexul Energetic Rovinari S.A., S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., S.C. Hidroelectrica S.A., S.N. Nuclearelectrica S.A. în calitate de participanti si S.C. Operatorul Pietei de Energie Electrica „OPCOM” S.A. ca administrator al Pietei.
Activitatea grupului de lucru are drept obiectiv elaborarea regulamentului, procedurilor si conventiei ce guverneaza PCCB.
Documentele puse în discutie pot fi accesate in meniul Piata PCCB de pe site-ul OPCOM: www.opcom.ro
Contractul bilateral ce guverneaza livrarea de energie electrica in urma tranzactionarii pe PCCB este un contract încheiat în urma corelarii unei oferte de vânzare, pentru care s-a organizat o sesiune de licitatie individuala, cu oferta de cumparare câstigatoare. Contractul cuprinde atât conditiile generale, cât si o extensie cuprinzând clauzele speciale. Clauzele generale si cele speciale ale contractelor cadru propuse de vânzatori sunt facute publice pe site-urile vânzatorului, respectiv OPCOM, odata cu anuntul de organizare a licitatiei.
Clauzele acestui contract sunt propuse de catre vânzator, avand ca referinta contractele cadru standard elaborate de EFET (Federatia furnizorilor de energie electrica din Europa), si acceptate de catre cumparator.
Se recomanda utilizarea contractului cadru elaborat de Autoritatea competenta si publicat pe pagina WEB a Autoritatii (www.anre.ro ).
Ofertele de vânzare tranzactionate pe PCCB sunt caracterizate prin: cantitatea de energie electrica tranzactionata, perioada de livrare a energiei si pretul minim la care cantitatea de energie tranzactionata va fi ofertata în deschiderea licitatiei.
In data de 9 noiembrie 2005, Autoritate Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat „Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare a contractelor bilaterale de energie electrica”. Acesta poate fi accesat pe site-ul ANRE www.anre.ro

COMUNICAT DE PRESA 09.11/2005


Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati S.C. OPCOM S.A.

Victor Ionescu, Director General, telefon (+40 21) 30 71 450


Inapoi
Opcom Comunicate de presă