Home

COMUNICAT de PRESĂ

(Bucuresti, 11 iunie 2019)

Modelul pieței la nivel înalt pentru Proiectul DE-AT-PL-4M MC este finalizat pentru implementare

Viena, Berlin, Varșovia, Praga, Budapesta, București, Bratislava
11 iunie 2019

La 21 decembrie 2018, autoritățile naționale de reglementare din Austria, Germania, Polonia și țările din cadrul 4MMC (Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia) au solicitat inițierea unui proiect interimar pentru cuplarea pieței pe baza NTC între aceste țări. Părțile implicate în Proiectul DE-AT-PL-4M MC ("Cuplare intermediară") au finalizat Modelul pieței la nivel înalt ce va fi implementat, iar autoritățile naționale de reglementare și-au reconfirmat sprijinul pentru continuarea proiectului în cadrul întâlnirii NRA-TSO-NEMO care a avut loc în data de 22 mai 2019 la Budapesta.

Proiectul are ca scop cuplarea dintre 4M MC și Polonia și Multi-Regional Coupling (MRC) prin introducerea alocării implicite pe bază de NTC pe 6 granițe (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT) și implementarea cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare (SDAC).

Proiectul intenționează să asigure o tranziție treptată pe frontierele menționate mai sus, de la actuala alocare explicită pe bază de NTC la alocarea implicită pe bază de fluxuri care urmează să fie implementată în cadrul Proiectului de cuplare a piețelor pe bază de fluxuri în Core ca soluție țintă impusă de reglementări.

Cuplarea intermediară contribuie în mod semnificativ la integrarea pieței regionale și aduce beneficii pieței anterior lansării cuplării pe bază de fluxuri a pieței pentru ziua următoare în regiunea Core.

Planificarea actuală prevede lansarea proiectului de Cuplare intermediară în trimestrul II 2020.

COMUNICAT de PRESĂ 11.6.2019


Pentru detalii, vă rugăm contactaţi OPCOM S.A.
Victor IONESCU, Director general,
telefon +4 021 3071 450
fax +4 021 3071 400

Inapoi
Opcom Comunicate de presă