Home
COMUNICAT DE PRESA NO. 3 /2006

Piata de energie electrica: realizari 2005, obiective si termene 2006 - 2008

(Bucuresti, 14 februarie 2006) În data de 13 februarie a.c. Ministerul Economiei si Comertului si OPCOM au organizat o Conferinta de presa care a avut ca scop prezentarea realizarilor din anul 2005 si obiectivele si termenele pentru perioada 2006-2008.

În cadrul Conferintei de presa organizate de catre Ministerul Economiei si Comertului si OPCOM S.A., domnul Victor IONESCU, director general al OPCOM, a oferit reprezentantilor mass-media informatii privind rezultatele pietelor administrate de catre OPCOM S.A. - Piata pentru Ziua Urmatoare, Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, Piata Centralizata a Certificatelor Verzi - si rolul pe care OPCOM urmeaza sa si-l asume în cadru regional.

România are o piata angro functionala si este singura tara din regiune organizatoare a unei piete spot si singura tara cu o piata de echilibrare functionala. Totodata este singura dintre cele 9 tari balcanice semnatare ale Tratatului Comunitatii Energetice din Sud-estul Europei care îndeplineste deja doua cerinte ale tratatului, solicitate cu termen 1 ianuarie 2008: deschiderea pietei pentru toti consumatorii industriali si separarea operatorilor de transport si sistem de activitatile de productie si furnizare.

Tinînd seama de obiectivul aderarii la Uniunea Europeana, începînd cu 01 iulie 2005 gradul de deschidere al pietei a fost majorat la 83,5%. Ca urmare, numarul de participanti a crescut în cursul anului 2005 de la 138 la 488 (furnizori activi de la 39 la 51, consumatori eligibili de la 78 la 375) iar numarul contractelor/actelor aditionale a evoluat de la 874 la 2182.

Dupa sapte luni de operare a noii platforme, pe piata spot s-au tranzactionat în medie 389 MWh/h - ceea ce reprezinta aproximativ 7% din prognoza consumului net intern - la un pret spot mediu de 126,71 lei/MWh, echivalentul a 35,20 euro/MWh. Din punctul de vedere al acestui indicator de volum, OPCOM se plaseaza pe locul cinci în Europa, în sfera mijlocie de lichiditate, dupa bursele scandinava, germana, olandeza si franceza, iar în ultima luna se situeaza pe locul doi dupa bursa poloneza în privinta pretului, aceasta avînd cel mai scazut pret spot.

Urmînd exemplul burselor de energie electrica de pe continent - Nord Pool, EEX, Powernext - OPCOM va implementa tranzactionarea instrumentelor derivative pe o piata financiara destinata acoperirii si transferarii riscurilor de tranzactionare. Pentru preluarea riscului de contraparte, tranzactiile cu instrumente derivative vor fi compensate de o casa de compensatie. Pentru ambele obiective, anii 2005-2006 constituie perioada dezvoltarii si testarii platformelor informatice, a pregatirii personalului de administrare a pietei si exploatare a sistemelor informatice, a participantilor la noua piata, precum si al constructiei institutionale. Aceste dezvoltari se bazeaza pe o cofinantare Comisia Europeana - OPCOM.

În prezent OPCOM deruleaza etapa a doua a proiectului „Piata de Energie Electrica”, dedicata definitivarii cadrului institutional pentru ca OPCOM sa functioneze ca bursa nationala, prin introducerea rolului de contraparte al OPCOM pe piata spot în baza garantiilor depuse de participanti conform cu obligatiile de plata în urma tranzactionarii si intentiile de tranzactionare viitoare.

Totodata, aceasta etapa include si stabilirea strategiei OPCOM si a entitatilor implicate (MEC, ANRE, Transelectrica) pentru implementarea bursei regionale, precum si adaptarea cadrului procedural si elaborarea tuturor acordurilor ce vor fi încheiate cu participantii la piata regionala si operatorii de transport si sistem.

COMUNICAT DE PRESA 14.02/2006


Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati S.C. OPCOM S.A.

Victor Ionescu , Director General, telefon (+40 21) 30 71 450


Inapoi
Opcom Comunicate de presă